Zvizdić komentirao izjavu Izetbegovića o ultimatumima

BiH Vijesti

U gostovanju na TVSA, potpredsjednik SDA Denis Zvizdić komentirao je izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji mu je poručio da nije čovjek “kojem se mogu postavljati ultimatumi”. Izetbegović je ovo poručio Zvizdiću nakon što je on kazao da će ostati u SDA samo ako KO SDA KS podnese momentalnu ostavku.

– Ja tražim smjenu rukovodstva KO SDA Sarajevo kao izraz odgovornosti prema građanima i kao odraz najlošijeg izbornog rezultata koji je SDA ostvarila od svog osnivanja. Imam puni legitimitet da tako nešto tražim. Ja sam na prošlim izborima osvojio oko 40 hiljada glasova koliko je SDA na ovim izborima osvojila ukupno u KS, rekao je Zvizdić i dodao:

– Sve ono što sam kazao u medijskim istupima potpuno isto sam rekao na sjednici Kolegija SDA tako da bilo ko od funkcionera ove stranke od predsjednika pa dalje ne može biti iznenađen zahtjevuma koje sam upravo u ovoj formi i sa mnogo širim obrazloženjem rekao. To je zahtjev koji je baziran na stavu građana BiH koji su nam poslali jasnu poruku na ovim izborima.

Zvizdić je komentarisao Izetbegovićevu poruku da on nije čovjek kojem će se moći davati ultimatume i da će sada imati priliku da ga upozna.

– Gledao sam nastup svoga prijatelja gospodina Izetbegovića. Taj nastup imao je jednu dozu nervoze, koja je sasvim logična, svi mi rukovodioci iz samog vrha SDA zbog ovakvih katastrofalnih rezultata na nivou KS i treba da budemo i nervozni i zabrinuti. Taj nastup je imao određenim dijelom jednu vrstu latentne agresivnosti koja na mene nije ostavila nikakav efekat, jer moj prijatelj Bakir dobro zna da ja ne radim pod bilo kakvim pritiscima ili ucjenama, to na mene nema nikakav efekat, ali ono što sam očekivao je visok nivo smirenosti, racionalnosti i mudrosti koja nam treba u ovom trenutku sa vrlo jasnim smjernicama svih daljih poteza SDA koja u ovim trenucima mora pokazati visok stepen odgovornosti prema građanima i biti dovoljno hrabra da kazni one koji su ključni krivci za polovično ostvarene izborne rezultate, kaže Zvizdić.

Navodi da niko u SDA ne treba biti iznenađen njegovim izjavama jer je iste rekao na sjednici Kolegija.

– Meni Izetbegović nije ništa dao već stranka SDA koja me je kandidovala na određene funkcije. S druge strane, ja sam to sve na efikasan način vratio SDA velikim brojem glasova. Dakle, nisam učestvovao ni na jednim izborima, a da nisam dobio najveći broj glasova više nego svi kandidati u ostalim strankama.

Dalje je naveo da ne postoji nijedan period njegovog života na koji nije posebno ponosan – ni predratni, ratni kao ni postratni.

U predratnom periodu, naravno, ja sam univerzitetski profesor i doktorirao sam za razliku od ostalih koji nemaju fakultete, ali su na funkcijama. U ratnom periodu, iako nerado govorim o tome, ja sam za razliku od onih koji su bili čuvani i sačuvani obavljao svoju aktivnost, bio sam raspoređen u Sarajevu. Nažalost, krajem 1993. sam teško ranjen. Na početku 1994. godine sam neuspješno operisan u Općoj bolnici koja tada nije raspolagala potrebnom opremom. Naravno, nisam izašao iz BiH već sam izmješten na dodatne, brojne operacije u Njemačku. Ono što sam ja prošao, ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U postratnom periodu sam dobio u korist SDA najveći broj glasova, preuzeo sam tešku odluku i preuzeo odgovornu funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara SDA, a kako sam je obavljao pokazao je broj od 40.000 glasova na proteklim izborima, rekao je Zvizdić.

Autor: Vijesti.ba