Žestoka debata Trump – Biden: Hoćeš li začepiti, čovječe

Svijet Vijesti

U Clevelandu je završena prva predsjednička debata Trump, Biden. Bilo je to haotičnih 90 TV minuta neugodne rasprave, prvi su komentari američkih medija.

Do predsjedničkih izbora u SAD-u ostala su 34 dana, a u anketama na nacionalnoj razini uvjerljivo vodi demokratski kandidat Joe Biden.

– Ako je odjava ove debate glazba za vaše uši, niste usamljeni, komentar novinara TV kuće NBC najbolje je opisao dojam nakon prve predsjedničke debate Trump-Biden.

Bilo je to sučeljavanje koje teško da je pomoglo neodlučnim biračima.

Stavovi kandidata o šest tematskih blokova, od Vrhovnog suda do pandemije, teško da će ostati u sjećanju gledatelja. No, bit će teško zaboraviti nimalo predsjednički ton političkog okršaja u Clevelandu.

Donald Trump konstantno je prekidao i suparnika Joea Bidena i moderatora Chrisa Wallaca.

Branio je svoju ostavštinu, propitivao Bidenovu inteligenciju i 47 godina koje je bivši američki potpredsjednik aktivan u političkoj areni. Napadao je njegova sina Huntera zbog navodne korupcije u poslovanju s Rusijom.

Joe Biden s prezirom se smijao Trumpovim komentarima, a često se obraćao biračima gledajući izravno u TV kamere.

Poručio im je kako je “on sada demokratska stranka”.

– Platforma Demokratske stranke ono je što ja odobrim, kazao je ograđujući se od radikalnog krila demokrata. Odgovarajući na Trumpove upadice nazvao ga je klaunom i lažljivcem, optuživši ga da je 200 tisuća ljudi umrlo od COVID-a u njegovu mandatu.

Na Trumpove agresivne upadice u jednom je trenutko reagirao rečenicom “Hoćeš li začepiti, čovječe?”.

Jedno je sigurno, Donald Trump mora pronaći novi nadimak za 77-godišnjeg protukandidata. “Pospani Joe” u Clevelandu nije izgledao nimalo pospano.

Sve po epidemiološkim pravilima

Republikanski predsjednik i njegov demokratski protukandidat nisu se rukovali pri ulasku na svoju prvu debatu koju su održali na distanci utvrđenoj po epidemiološkim protokolima.

Dvojica kandidata ušla su istovremeno na pozornicu i nasmiješili se moderatoru Chrisu Wallaceu s Fox Newsa koji je objasnio da se oni neće rukovati.

Rekao je i da kandidati nisu unaprijed dobili pitanja kao i da je on izabrao teme.

Devedesetominutna debata, prva od tri predviđene, s limitiranim brojem gledatelja i fizičkom distancom održana je na Sveučilištu u Clevelandu.

Imenovanje u Vrhovni sud

Prvih petnaestak minuta debate koja je počela u 3 sata po srednjoeuropskom vremenu bile su posvećene imenovanju u Vrhovni sud.

Trump je u subotu nominirao sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

– Dobili smo izbore. Izbori imaju posljedice, rekao je Trump, dodajući da Senat ima republikansku većinu.

Trump je ponovno nahvalio novu moguću sutkinju, dok se Biden založio da Senat o njezinom imenovanju glasa nakon izbora.

Demokrati nastoje odgoditi odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u studenom trebao odlučiti o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda.

Debata se s imenovanja u Vrhovni sud prelila na pitanje zdravstvenog osiguranja.

Nakon što je Trump pojasnio zdravstveni prijedlog Biden je rekao: “On nema plan za zdravstvo. Činjenica je da ovaj čovjek ne znam o čemu priča”.

Malo iza toga, ustvrdio je: “Svi znaju da je on lažljivac.”

Platio sam milijune poreza

U okviru teme o ekonomiji, moderator je upitao Trumpa jesu li istinita izvješća koja je objavio New York Times u nedjelju po kojima je 2016. i 2017. uplatio 750 dolara saveznog poreza na dohodak.

“Platio sam milijune dolara”, ali ne želim plaćati porez ako imam gubitke, rekao je.

NYT je objavio da Trump nije platio porez na dohodak 10 godina od proteklih 15 godina, unatoč tome što je 2018. od svojih reality emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 milijuna dolara.

Joe Biden je u utorak uoči debate objavio svoje porezne prijave za 2019.

Dokumenti koje je demokratski kandidat za Bijelu kuću objavio na svojoj mrežnoj stranici pokazuju da su Biden i njegova supruga platili lani 299.346 dolara saveznog poreza.

Autor: N1