ZAR JE MOGUĆE: Vojnici htjeli da se napiju pa se otrovali antifrizom

Magazin

Jedanaest aktivnih američkih vojnika završilo je u bolnici pošto su popili antifriz, misleći da je alkoholno piće. Dvoje od 11 pripadnika američke vojske trenutno je zbog toga na intenzivnoj njezi.

Vojnici su popili antifriz dok su bili na desetodnevnoj vježbi u kasarni u Teksasu, saopćila je američka vojska, prenose lokalni mediji.

Oni su pomislili da se radi o alkoholnom piću i uskoro im je pozlilo, pa su prebačeni u bolnicu.

“Svi vojnici kojima je pozlilo prebačeni su u vojnu bolnicu, a dvoje je u ozbiljnom stanju i na intenzivnoj su njezi”, izjavila je njihova kolegica.

Dodala je da je drugih devet i dalje na opservaciji i da im se rade analize.

Vojna pravila zabranjuju upotrebu alkohola tokom vježbi, te da je antifriz u kasarnu dospio “van autorizovanih kanala distribucije”.

Načelnica vojne bolnice, pak, kaže da se zdravstveno stanje vojnika popravlja, prenio je CBS. Ona je dodala da unošenje etilen-glikola, koji je glavni sastojak antifriza, može dovesti do ubrzanog propadanja bubrega, pa čak i otkazivanja organa u slučaju veće količine u organizmu.

Nije objavljeno koliko su antifriza američki vojnici popili.

Svi vojnici koji su završili u bolnici pripadaju 11. brigadi protivvazdušne artiljerije. Među njima su jedan oficir, dva podoficira i osam vojnika, svi aktivni pripadnici vojske, prenosi “Sputnjik”.

Autor: Slobodna-bosna.ba