Vulin: Vlada Srbije prekida sve vojne vjezbe sa partnerina

Svijet Vijesti

Vlada Republike Srbije na danasnjoj sjednici donela je odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vježbe i aktivnosti sa svim partnerima.

“Republika Srbija se nalazi pred strašnim i nezasluženim pritiskom EU. Pritisci, koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni na našim odlukama i postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih moćnih zemalja”, rekao je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin ističe da se od Srbije traži po cijenu napuštanja evropske budućnosti i po cijenu još većih pritisaka na njihovu politiku, ali i na narod na Kosovu i Republici Srpskoj, da napusti vojne vježbe sa Belorusijom.

“Odlukom Narodne skupštine mi smo vojno neutralna zemlja. Da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbjegli ili barem umanjili posljedice pojačanih napada na našu zemlju i politiku i ekonomiju, Vlada Srbije je na današnjoj sjednici donijela odluku da se u narednih šest mjeseci prekine sa svim vojnim vježbama i svim aktivnostima sa svim partnerima bez razlike”, saopštio je Vulin.

On je naglasio da u narednom periodu Srbija neće učestvovati u bilo kakvim vježbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO, ni sa Rusijom, ni sa ODKB, ni sa SAD, ni sa Kinom niti EU.

“Ni sa Istokom niti Zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano. Proces opremanja i jačanja naše vojske neće biti zaustavljen. Mi ćemo raditi na povećanju naše borbene gotovosti više i napornije nego ikada. Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i svoju snagu”, naglasio je Vulin.

Autor: Kurir.rs