Vučić: Znam da se ne može živjeti sa 300 eura, ali bolje nego 2012. sa 159

Svijet Vijesti

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, danas je rekao da zna da ne može da se živi od 300 eura, koliko je najavio da će biti minimalna mjesečna zarada 2022. godine, ali je ocijenio da može bolje da se živi nego od 159 eura koliko je iznosio “minimalac” prije devet godina.

Minimalna zarada

On je tokom posjete hidroelektrani Đerdap rekao za TV Pink da bi minimalna zarada bila skoro duplo veća nego 2012. godinu.

– Prvo su skočili na mene kada sam rekao da minimalac može da bude 300 eura, a onda su skočili na mene sindikalci i rekli da ne može da se živi sa 300 eura. A može sa 159? To je gotovo sto posto više u odnosu na prije devet godina – kazao je Vučić.

Dodao je da „onda pričaju da srpska privreda ne može da izdrži to povećanje od deset posto i da to ne odgovara nikome“.

Istakao je da povećanje minimalne zarade odgovara radnicima širom Srbije koji rade slabije plaćene poslove.

Smanjenje poreza

Vučić je rekao da će zbog toga država pomoći poslodavcima povećanjem neoporezive osnovice, možda sa 18.300 na 19.300 dinara, i smanjenjem poreza i doprinosa, a odluka će se donijeti do kraja godine i smanjenje će biti možda pola ili jedan posto.

On je rekao da će istočna Srbija biti „premerežena putevima“, a na pitanje odakle novac za to, odgovorio je da potiče „od građana Srbije koji vrijedno rade i od snage rukovodstva“.

Dodao je da uspjeh zavisi od vizije i želje rukovodstva, a da je jedan od njih i to što se Srbija po prosječnoj plati približava Bugarskoj gdje je ona 585 eura, iako je ta zemlja dobila pomoć od 45 milijardi eura od EU, a Srbija 30 puta manje.

Autor: N1 / Avaz.ba