Vučić: Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije

Svijet Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas u Sloveniji prisustvovao Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije (EPP) istakao je da je to bio važan sastanak o svim evropskim pitanjima, ali da je na njega najveći utisak ostavilo ono što je čuo o BiH, jer, kako kaže, razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije.

– Neću da komentarišem dalje, ali nisam bio naročito sretan onim što sam čuo o BiH i nije mi ulilo nadu da ćemo moći sa sigurnošću da računamo na apsolutno bezbjedno i mirno okruženje, da definišem to u blagoj formi –  rekao je Vučić u izjavi srbijanskim medijima u Sloveniji.

Razlike između tri naroda

Predsjednik Srbije je istakao da su razlike između tri naroda bile toliko velike, da ih, kaže, do sada nije primjetio u tolikoj ravni.

– Ono što su govorili – razlike nikada nisu bile izraženije – ukazao je Vučić.

On je dodao da su na sastanku, između ostalih, govorili i austrijski kancelar Sebastijan Kurz, grčki premijer Kirjakos Micotakis, doskorašnji bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, Kristijan Šmit visoki predstavnik u BiH, svi koji pripadaju EPP iz regiona.

Vučić je ukazao i da je bilo važno da razgovaraju u okviru te evropske porodice partija poslije gubitka na CDU/SCU na njemačkim izborima, dodajući da je sada jasno da je snaga EPP koncetrisana u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

EPP najveća partija u Evropi

– Najzapadniji je Beč, čiji je kancelar iz EPP, a mi i Rumunija smo najistočniji na vlasti. Očekuje se i pobjeda Narodne partije u Španiji, ali o tom potom – dodao je on.

Vučić je rekao da je danas EPP najveća partija u Evropi, uprkos drugom mjestu na njemačkim izborima.

– Uvijek je važno šta se razgovara na tom skupu, jer je to uvijek državni skup. Nije bio uštogljen, birokratski razgovor – rekao je Vučić i dodao da se ni u čemu nije saglasio sa dva albanska predstavnika.

Autor: Avaz.ba / Srna