Vučić: Od 2023. bez granica za građane Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije

Svijet Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vućič poručio je danas u Skoplju da je cilj inicijative “Mini Schengen” olakšati život građanima i poboljšati životni standard, ističuči da, ako uspiju u njenoj implementaciji, od 1. januara 2023. godine neće biti granica za građane Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Povećava se sigurnost građana

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da počinje nova era saradnje u regiji.

Vučić je doputovao jučer u dvodnevnu posjetu Skoplju, gdje se sastao s Edijem Ramom i Zoranom Zaevim u okviru inicijative “Mini Schengen”, a danas učestvuje na regionalnom ekonomskom forumu u organizaciji privrendih komora tri zemlje.

U obraćanju na početku foruma Vučić je rekao da je jedan uvjet povjerenje, koje imaju, a drugi da tri zemlje, odnosno vlade, budu u stanju da brzo poluče rezultate, prenosi RTV Srbije.

– Ako to budemo u stanju, od 1. januara 2023. nemamo granice između naših zemalja – poručio je Vučić, dodajući da se povećava i sigurnost svih građana.

Istaknuo je da se u posljednje dvije godine razvilo iskreno međusobno povjerenje.

– I u smislu odnosa prema regiji, Evropi i svijetu, ali nismo ni glupi ni naivni da vjerujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja, ako mi ne budemo to činili – kazao je Vučić.

Zoran Zaev poručio je da danas počinje nova era saradnje u regiji, da će biti dato novo ime inicijativi “Mini Schengen” što će, ocijenio je, biti dodatni impuls privrendoj saradnji, ali i relaksaciji političkih odnosa u regiji.

– Ovo će biti prepoznata inicijativa koja će biti široko prihvaćena i u Briselu i u Vašingtonu.To može da napravi ozbljan doprinos u političkoj relaksaciji u regiji – istaknuo je Zaev na forumu u Skoplju.

Dobrobiti svih naroda

On je poručio da je ta inicijativa otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana.

– Ohrabrujem sve da nam se pridruže zbog dobrobiti svih naroda na zapadnom Balkanu, kako bi ovo bio zajednički prostor – pozvao je Zaev.

Na forumu učestvuje više od 350 kompanija iz regije, ali i još stotinjak predstavnika trgovačkih komora i kompanija van regije.

Autor: Avaz.ba / Fena