Vučić: Očekujem zajednički pritisak SAD i EU da Srbija prizna Kosovo

Svijet Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da je pred Srbijom veoma težak period, tokom kojeg će biti suočena s različitim pritiscima sa svih strana prije svega po pitanju Kosova, te da očekuje zajednički pritisak SAD i EU da Srbija prizna Kosovo.

Vučić je, nakon sjednice Predsjedništva SNS-a, rekao da su analizirani posljednji izbori na KiM, na kojima je potvrđena apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa, na čemu je zahvalan Srbima na Kosmetu.

“To je bukvalno jedinstvena podrška na sjeveru pokrajine, dok je za nijansu niža južno od Ibra, i moraćemo da se suprotstavimo, demokratskim političkim sredstvima, nasilju albanskih političkih subjekata, koji zloupotrebljavaju srpske političke predstavnike i pokušavaju da ubijede ljude da je nezavisnost Kosova jedina opcija”, rekao je Vučić.

U tom smislu, ukazao je da Aljbin Kurti govori kako će razgovarati sa Srbima sa KiM, da bi rekao – završeno je i činjenica je da je Kosovo nezavisno i da će da razgovara s onima koji to prihvataju, da sa njima “gradi budućnost Kosova”.

“Srpski narod je to razumio i zato je u toj mjeri glasao za Srpsku listu, ali to neće baš i u međunarodnoj zajednici da razumiju i zato je važno da govorimo o tome”, poručio je Vučić.

U tom kontekstu rekao je da su doneseni određeni zaključci povodom posjete Lajčaka sljedeće nedjelje.

“Govorićemo šta Srbija može, šta ne može, šta želi, a šta nam ne pada na pamet ni po koju cijenu”, rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da svi razumiju težinu pozicije u kojoj se Srbija nalazi, posebno poslije promjene u američkoj administraciji.

“Može se očekivati zajednički pritisak SAD i EU na našu zemlju, da ispunimo zahtjev oko, kako Amerikance neskriveno kažu – priznanja Kosova, pošto priznanje Beograda od strane Kosova ne samo da ne znači ništa, već je pomalo i smiješno, besmisleno. EU će koristiti nešto drugačiji riječnik, ali ide ka istom cilju”, rekao je Vučić.

On je ukazao da će biti pritisaka i po pitanju RS.

“Kada tome dodate cijeli regionalni kontekst, u kojem nije jednostavno da sačuvate poziciju Srbije, koja najviše ekonomski raste. S tom povećanom moći, ekonomskom, ali i u vojnom, kulturnom nivou, pojedini će gledati kako da Srbiju proglašavaju za homogena, nekog ko narušava ravnopravnost i zato ćemo biti izloženi svim pritiscima, sa raznih strana, neistinama i različitim kampanja. Slijedi vrlo težak period”, poručio je Vučić.

Autor: Vijesti.ba