Vučić hvali Schmidta: Razumijem Dodika, ali …

BiH Vijesti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je više puta razgovarao s novim visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, te dodao da će uvijek pričati sa svima.

– On je više puta i pomogao Srbima, kada su Dodika htjeli da izoluju, ja sam ga zamolio da dođe i pomogne u rješavanju tog spora. Ja razumijem Dodika, ali ćemo razgovarati sa svima. Ali ću i Schmidtu reći da smo protiv Bonskih ovlaštenja i Inzkove politike, i da je svaka akcija protiv Dodika katastrofalna za stanje u regionu.

Pri tome, da imate u vidu, Schmidt je jedan fantastično inteligentan čovjek, vrsni i veoma iskusan političar. Nadam se da će imati više takta i željeti da čuje i srpsku stranu – kazao je Vučić gostujući na Happy televiziji.

Ocjenjuje da su odnosi Srbije i RS-a najbolji do sada.

– Nikada ne smiju da nam se ponove sankcije na Drini, olajavanja i svađe. Ja razumijem poziciju RS-a. I ja da sam na njihovom mjestu – isto bih se ponašao. Ali i oni moraju da razumiju poziciju Srbije.

Mi imamo više od 60 posto stranih direktnih investicija sa Zapada. Jel mislite da ja imam pravo da ugrozim takvu poziciju Srbije? A jel mislite da smijem da ugrozim RS?

Nećemo se saglasiti sa progonom Milorada Dodika. Mali smo mi za Rusiju, a ja želim da se nastavi napredak Srbije. Ali to ne znači da neću reći Schmidtu sve u lice. Komplikovana je situacija za nas izuzetno – poručio je Vučić.

Autor: Vijesti.ba