Vučić danas sa političarima iz Republike Srpske

BiH Vijesti

Za danas e u Beogradu najavljen sastanak predstavnika bh. entiteta RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak kod Vučića, zbog imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH zatražila je presjednica RS Željka Cvijanović, a pored nje u Beograd stižu premijer RS Radovan Višković, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te predstavnici parlamentarnih stranaka u manjem bh. entitetu.

Dodik je uoči sastanka izjavio je upoznati rukovodstvo Srbije na koji način se “spornim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH pokušava ignorisati ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo“. Dodaje da sama činjenica da se ne može obezbijediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori o tome da on i ne treba da postoji, te da će pokušaj nametanja završiti tako što će se dodatno degradirati sam visoki predstavnik, a BiH izgubiti kredibilitet.

– Prihvatićemo da razgovaramo s njim, ali nećemo imati saradnju, ali i kada budemo razgovarali razgovoraćemo kako bismo prenijeli sve ove stavove – istakao je Dodik.

Ova izjava Dodika stigla je nakon sastanka sa ambasadorim SAD u BIH Ericom Nelsonom koji je s Dodikomm razgovara o imenovanju Schmidta i vitalnoj ulozi OHR-a u olakšavanju provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Pozivamo političke lidere da se usredotoče na reforme potrebne za unapređivanje evropskog puta BiH, poboljšanje ekonomije i dovođenje BiH u međunarodnu superviziju. Retorika podjele služi samo usporavanju napretka koji će koristiti svim građanima BiH – naveli su iz Ambasade SAD.

Komentarišući postavljanje novog visokog predstavnika BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Schmidt jedan od najutjecajnijih njemačkih političara. On je dodao da razumije i Milorada Dodika, ali da Srbija mora da insistira na miru i stabilnosti u regionu.

– Nije bilo glasanja u Vijeću sigurnosti, ali neću da govorim o tome. Mi moramo da vodimo računa o interesima Srbije. Christian Schmidt je veoma ozbiljan čovjek, on je moj veoma dobar poznanik. Riječ je o jednom od najsnažnijih političara Njemačke. Mislim da on nije čovek koji mrzi Srbiju i srpski narod. Ali razumijem strepnje Milorada Dodika, rekao je Vučić.

Dodao je da “Srbija mora da razgovara s njemačkim predstavnicima, ali Srbija mora da bude i uz Republiku Srpsku”.

– Morate da imate u vidu da Srbija mora da čuva leđa i BiH i RS-u, jer ako to Srbija ne bude činila, neće niko. Nije RS-u lako i nije lako voditi RS, rekao je Vučić i dodao da će biti mnogo teže za RS, te da u to nema sumnje.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić je komentirajući najavu sastanka u Beogradu izjavio da danas “Srbija pod izgovorom specijalnih i paralelnih veza s bh. entitetom RS provodi agresivnu politiku u različitim oblastima s ciljem tihe aneksije bh. entiteta RS i stvaranja novog ‘srpskog sveta’ na Balkanu”.

– Sve dok izabrani predstavnici bosanskih Srba budu išli u Srbiju po pamet Bosna i Hercegovina će biti zarobljena u raljama velikosrpskih aspiracija prema teritoriji Bosne i Hercegovine. Novi visoki predstavnik kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da zaustavi tihu aneksiju ovog entiteta kroz neosnovanu institucionalnu saradnju bh. entiteta RS i Srbije s ciljem narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine – poručio je Salkić.

Autor: Vijesti.ba