Vlada FBiH našla rješenje: Ugovor za 500.000 vakcina iz Rusije!

BiH Vijesti

Vlada FBiH je naložila Zavodu za javno zdravstvo da bez odlaganja zaključi ugovor za nabavku vakcina.

Vlada Federacije BiH se na večerašnjoj hitnoj sjednici upoznala sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19), koju je pripremio Ad hoc tim.

Na osnovu ove informacije i procjene ponuđenih cijena, rokova isporuke, ponuđenih količina i garancija za dobro izvršenje posla, Vlada je zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da, bez odlaganja, zaključi ugovor za nabavku vakcina s jedinim ponuđačem koji je dostavio potpunu ponudu, a to je Medimpex d.o.o. Sarajevo (Sputnik V).

Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom je 500.000.

Ugovorom treba definirati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontingenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva.

Ugovorom će biti definirano da će se plaćanje cijene vršiti sukcesivno, po isporuci vakcina i dobivanja odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za upotrebu vakcine.

Vlada je Ad hoc tim zadužila da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima, koji se naknadno pojave nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.

Zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo zdravstva da odmah poduzmu aktivnosti za preraspodjelu sredstava planiranih u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, za potrebe nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19).

Javilo se devet firmi

Podsjetimo, od devet firmi koje su se javile samo je jedna uspjela dostaviti kompletnu dokumentaciju Zavodu za javno zdravstvo koji vodi kompletnu proceduru nabavke vakcina za Federaciju.

S obzirom da je više kompanija ukazalo na probleme zbog kratkoće rokova, ali cijeneći hitnost situacije Zavod je dostavio Izvještaj Vladi Federacije sa svim prikupljenim ponudama, rokovima dostave i količinama isporuke, nakon čega je Vlada na hitnoj sjednici donijela odluku s kim će se potpisati ugovor kako bi se, zbog teške situacije uzrokovane pandemijom, što prije krenulo u nabavku vakcina.

Radi se o firma Medimpex koja svojom ponudom garantira da će od trenutka potpisivanja ugovora u naredna tri dana nabaviti 100.000 vakcina Sputnika V, a preostali dio sukcesivno u naredne 2-3 sedmice. Plaćanje će također biti sukcesivno, a prva uplata će se izvršiti nakon isporuke prve količine koja će Bosni i Hercegovini biti dostavljena direktno iz Moskve, a na osnovu otvorenog akreditiva.

Medimpex se obavezao i da će Federaciji nabaviti ukupno 500.000 vakcina po cijeni od 14,31 EUR, u koji su uračunate provizije posrednika (ugovor su potpisali s agentom koga je ovlastio Ruski investicioni fond) i organizacija i troškovi transporta, tzv. „hladnog lanca“.

Ozbiljne ponude uz Medimpex imali su MGM Farm iz Kaknja, KrajinaGroup i Bosnalijek, ali zbog kratkih rokova, kako su objasnili, nisu uspjeli pribaviti svu dokumentaciju, zatraživši od Zavoda produženje rokova.

Sastanak je sve vrijeme koordiniran s kabinetom premijera koji je i sam pratio sastanak.

– Znamo da su rokovi bili kratki, ali svjesni smo i situacije u kojoj se nalaze građani, da se pandemija svakodnevno širi, da nam ljudi umiru i zbog toga je bitno da večeras imamo bar jednu ozbiljnu ponudu i garancije da će u što hitnijem roku građani Federacije dobiti prve količine vakcina, kako bi Vlada mogla dalje i što prije uraditi svoj dio posla. Svakom ozbiljnom ponuđaču ostavit ćemo rok do petka i izabrati još jednu ili dvije firme, što će zavisiti od njihovih ponuda. Sva sredstva koja budu potrebna za kupovinu vakcina, obezbijedit ćemo. Bitno je samo da što prije krenemo s vakcinacijom naših građana, kazao je uoči sjednice Vlade FBiH premijer Fadil Novalić.

Autor: Vijesti.ba