Veliki dijelovi Austrije od danas su u strogom lockdownu

Svijet Vijesti

ZBOG naglog rasta broja novozaraženih veliki dijelovi Austrije od danas ponovno uvode stroge mjere zatvaranja.

U saveznim pokrajinama Beč, Gradišće i Donja Austrija opet se uvodi mjera zatvaranja najvećeg dijela maloprodaje. Isto tako se zatvaraju i kulturne ustanove poput muzeja i galerija. Mise su preko Uskrsa dozvoljene uz stroga pravila higijene.

Izlazak iz vlastitog stana dozvoljen je samo uz opravdani razlog. Susreti su ograničeni na samo jednu osobu iz nekog drugog domaćinstva. Mjere u tim saveznim pokrajinama, u kojima živi četiri od devet milijuna građana Austrije, za sada će biti na snazi do 10. travnja.

Bolnice su pod pritiskom

Sedmodnevna incidencija u te tri istočne pokrajine prema posljednjim je podacima iznosila 340. U ostatku Austrije ta je vrijednost nešto niža i iznosi 260 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Stručnjaci su u više navrata tražili uvođenje strogih mjera zatvaranja kako bi se smanjio nagli rast i prekinuo treći pandemijski val. Oni istodobno upozoravaju na preopterećenost kapaciteta na intenzivnim bolničkim odjelima.

Kako bi ubrzala proces cijepljenja, vlada je jučer najavila kupovinu ruskog cjepiva Sputnik V, iako to cjepivo još nije odobreno u Europskoj uniji. Austrija se nalazi na čelu zemalja, među kojima je i Hrvatska, koje nisu zadovoljne praksom raspodjele cjepiva unutar Europske unije. U Austriji je do sada cijepljeno 1.5 milijuna građana.

Autor: Hina