Većina Amerikanaca smatra da je demokratija u opasnosti

Svijet Vijesti

Dvije trećine odraslih ispitanika iz SAD smatra da su demokratija i vladavina prava u opasnosti, prenio je Glas Amerike (Voice of America).

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja medijske organizacije Si Bi Es Njuz (CBS News), kupno 66 odsto anketiranih navelo je da je demokratija bar donekle ugrožena (mnogi i da je veoma ugrožena), dok je samo 33 odsto odgovorilo da je demokratija bezbjedna.

Rezultati istraživanja objavljeni su nekoliko dana prije godišnjice napada na Kapitol, tokom kojeg su pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa u trenutku dok je trajala sjednica na kojoj je trebalo da bude potvrđena izborna pobjeda Džozefa Bajdena.

Među učesnicima ankete, čak 83 odsto je reklo da ne odobrava potez ljudi koji su na silu ušli u Kapitol.

Većina je to okarakterisala kao pobunu, pokušaj da se zbaci američka vlada, pokušaj da se promijeni ishod izbora kako bi Tramp ostao na vlasti, a takođe i kao protest koji je otišao predaleko.

Dok se zemlja priprema za kongresne izbore u novembru, 68 odsto ispitanika navelo je da napad na Kongres 6. januara vidi kao znak sve većeg političkog nasilja u SAD.

Autor: cdm.me