“UZVRATIT ĆEMO”: Nakon uvođenja sankcija Turskoj, Ankara zaprijetila Washingtonu

Svijet Vijesti

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je odluku Sjedinjenih Američkih Država kojom su Turskoj uvedene sankcije zbog kupovine ruskog raketnog sistema protuzračne odbrane S-400, javlja Anadolu Agency (AA).

“Osuđujemo i odbacujemo odluku SAD-a o jednostranim sankcijama protiv naše zemlje. Odluka SAD-a da Turskoj uvede jednostrane sankcije zbog sistema S-400 postupak je lišen svake logike”, navodi se u saopćenju.

Navodi se, također, da su svi dobro upoznati s uvjetima zbog kojih je Turska nabavila sistem S-400 te se dodaje da je i sam američki predsjednik Donald Trump u više navrata naglasio opravdanost Turske po ovom pitanju.

Još se navodi da su tvrdnje SAD-a da sistem S-400 predstavlja slabost u pogledu sistema NATO-a, lišene tehničkih objašnjenja.

“Također, Turska je više puta predlagala da se formira radna grupa za ovo pitanje, u kojoj bi učestvovao i NATO, kako bi se ovo pitanje razmatralo na objektivnim i realnim osnovama bez političkih predrasuda. Međutim, SAD, onako kako bi dolikovalo dvojici saveznika, nije prihvatio naš prijedlog da se putem dijaloga i diplomatije iznađe rješenje te su posegnuli za jednostranim sankcijama, što predstavlja čin lišen svakog objašnjenja”, istaknuli su iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Na kraju se poručuje da će ova odluka negativno utjecati na odnose Turske i SAD-a te se dodaje da će Ankara poduzeti potrebne mjere i korake.

“Turska se neće suzdržati od poduzimanja mjera koje smatra potrebnim za osiguranje nacionalne sigurnosti. U tom kontekstu, poziva SAD da preispitaju ovu nepravednu odluku o sankcijama te da što prije isprave ovu veliku grešku. Još jednom naglašavamo da je Turska spremna da, u duhu savezništva, problem riješi dijalogom i diplomatijom”, zaključuje se.

Ministarstvo finansija SAD-a u ponedjeljak je uvelo sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema protuzračne odbrane S-400.

Sankcije, koje su dio Zakona o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), usmjerene su na Ured za odbrambenu industriju Turske (SSB), njegovog čelnika Ismaila Demira i još trojicu zvaničnika.

Američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je u saopćenju da je SSB svjesno učestvovao u značajnoj transakciji s Rosoboronexportom, glavnom ruskom agencijom za izvoz oružja, nabavkom raketnog sistema S-400.

“Sankcije uključuju zabranu svih američkih dozvola za izvoz i ovlaštenja za SSB te zamrzavanje imovine i ograničenja po pitanju viza za dr. Ismaila Demira, predsjednika SSB-a i druge zvaničnike SSB-a”, dodao je.

Predsjednik Donald Trump rekao je u junu 2019. godine da se administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame nepravedno odnosila prema Turskoj kada je Ankara zatražila kupovinu američkih odbrambenih sistema.

“Obamina administracija kazala je Turskoj ne, ne, ne, kada su htjeli kupiti Patriot, a onda je Turska kupila S-400”, rekao je Trump tokom obraćanja na samitu G20 u Osaki u Japanu.

Autor: AA / Slobodna-bosna.ba