Upozorenje Gugla i Epla: Hitno izbrišite ove aplikacije

Tehnologija

Gugl i Epl upozorili su svoje korisnike da hitno obrišu određene aplikacije jer u sebi sadrže opasan virus koji aktivira skupe pretplate i krade podatke, prenosi portal Nova.rs.

Gugl je već obrisao aplikacije iz svoje prodavnice, a Epl ih i dalje blokira na svojim uređajima nakon što su pronašli dokaze o zlonarmjernom softveru Joker. Uz to, najveći kreatori softvera za mobilne telefone poslali su upozorenje da se ove aplikacije odmah izbrišu iz memorije uređaja.

Šta je Joker?

Virus Joker je špijunski softver koji se može samostalno prijaviti na skupe mjesečne pretplate, a da korisnici telefona toga nijesu ni svjesni. Žrtve su ranije otkrile da su znale ostati i bez 240 funti godišnje zbog lažnih pretplata, navodi britanski list Mirror.

Prema jednom istraživanju iz oblasti kibernetičke bezbjednosti, Joker može pristupiti porukama, kontaktima i drugim privatnim podacima na telefonima koji kasnije mogu biti zloupotrijebljeni.

Aplikacije sa ovim softverom su Auxiliary Message, Element Scannerž, Fast Magic SMS, Free CamScanner, Go Messages, Super Messag, Great SMS, Travel Wallpapers.

Autor: Nova.rs