Upaljen meteoalarm: Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane

BiH Vijesti

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, upozorio je da su neuobičajene vremenske prilike prognozirane, te da očekujemo i budemo pripravni za olujne brzine vjetra.

Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra. Preduzmite mjere predostrožnosti i budite u toku sa najnovijom vremenskom prognozom. Očekujte određeni poremećaje u svakodnevnoj rutini i budite spremni na ometanje aktivnosti na otvorenom, napisao je Krajinović na svom Facebook profilu.

Elektromreže i telefonske linije mogu biti u prekidu relativno dugo. Krovovi i dimnjaci mogu biti oštećeni. Grane drveća mogu se slomiti. Saobraćaj može biti otežan, posebno na putevima u šumskim područjima na višim nadmorskim visinama. Preporuka je da ograničite svoja putovanja, kao i brzinu u vožnji autoputem, posebno ako vozite vozilo osjetljivo na vjetar. Ne idite u šetnju šumama. U gradu budite na oprezu zbog predmeta koji mogu pasti sa visine. Ne radite na krovovima i ne dodirujte bilo koji električni vod koji pada na tlo. Čuvajte ili osigurajte osjetljive predmete izložene vjetru.

Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane nadležnih institucija.

FHMZ – NARANDŽASTO UPOZORENJE:
1. Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje: Olujni udari vjetra južnog smjera.
2. Područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje: Širom zemlje. Najugroženija planinska područja i visoravni.
3. Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje: 22.01.2021. 21:00h do 23.01.2021. 09:00h.
4. Napomena: Udari vjetra južnog smjera brzine 60-80 km/h.

Autor: Vijesti.ba