UEFA izrekla žestoku kaznu Veležu!

Sport

Kažnjen i NS BiH Velež je iza sebe imao odlično evropsko ljeto gdje je dogurao do trećeg pretkola Konferencijske lige.

U prvom pretkolu izbačen je Coleraine, dok je u drugom senazcionalno na koljena bačen grčki AEK, a u trećem nepremostiva prepreka je bio švedski Elfsborg.

Odigrali su Rođeni na gostovanju 1:1 te su se opravdano nadali prolasku, ali je na Grbavici pred oko 10.000 gledatelja na kraju upisan ubjedljiv poraz sa 1:4.

Upravo su propusti u organizaciji utakmice protiv Elfsborga itekako skupo koštali Velež pošto je mostarski klub kažnjen sa čak 18.000 eura.

Naime, na sjednici održanoj 23. septembra Disciplinska komisija je kaznila Velež sa 4.500 eura zbog ubacivanja predmeta u teren, zatim 5.500 eura zbog paljenja baklji te 8.000 eura zbog upotrebe lasera.

Mostarski klub je dužan da kaznu plati u roku od 90 dana od zvanične objave kazne.

U finišu te utakmice isključen je i Dejan Georgijević koji je u međuvremenu prešao u Domžale. Zbog uvreda protivničkog igrača srbijanski napadač neće imati pravo nastupa u tri naredne evropske utakmice.

Inače, Velež je ranije kažnjen i za gostujući meč protiv Elfsborga i domaći susret protiv AEK-a sa 16.000

Na utakmici u Švedskoj zbog upada navijača u teren je kazna 5.000 eura, zbog paljenja baklji 4.500 eura te 3.250 zbog ubacivanja predmeta u teren. Kazna od 3.000 eura za susret na Grbavici protiv AEK-a izrečena je zbog paljenja baklji.

Treba dodati da su Disciplinci UEFA-e na sjednici 23. septembra kaznili i NS BiH.

Zbog nepropisnog ponašanja U21 reprezentativaca protiv vršnjaka iz Švedske (1:1) na meču igranom 7. septembra Savez je kažnjen sa 4.500 eura.

Autor: SportSport.ba