Ubila se četiri policajca koji su čuvali Kapitol od Trumpove rulje

Svijet Vijesti

POLICIJSKA uprava okruga Columbia danas je priopćila da su još dva policajca koji su 6. siječnja bili zaduženi za sprječavanje napada na američki Kapitol počinila samoubojstvo, čime se broj poznatih samoubojstava policajaca koji su čuvali zgradu taj dan povećao na četiri.

Policajac Gunther Hashida pronađen je mrtav u svojoj kući u četvrtak, izvijestio je glasnogovornik odjela Hugh Carew u priopćenju. Hashida se Metropolitanskoj policiji (MPD) okruga Columbia pridružio u svibnju 2003. godine.

Drugi časnik MPD-ja koji je 6. siječnja branio Kapitol, Kyle DeFreytag, pronađen je mrtav 10. srpnja, dodao je Carew u priopćenju. DeFreytagov uzrok smrti također je samoubojstvo. On je u policijskoj upravi bio od studenog 2016. godine.

Policijski službenik MPD-ja Jeffrey Smith i policijski službenik Kapitolske policije Howard Liebengood, također neki od zaduženih za regulaciju nereda u Kapitolu, također su počinili samoubojstvo. 

Upali u Kapitol, pokušali spriječiti Kongres na potvrdi pobjedu Bidena

Stotine pristaša tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upale su tog dana u zgradu u neuspješnom pokušaju sprječavanja Kongresa da potvrdi pobjedu demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima. Na dan nasilja preminule su četiri osobe. 

Sljedećeg dana preminuo je policajac iz Kapitola, kojeg su napali prosvjednici.

Policajci svjedočili da su ih tukli, vrijeđali, prijetili im…

U napadu je ozlijeđeno više od 100 policajaca. Ti su neredi doveli do Trumpovog drugog suđenja za opoziv. Zbog nasilja je toga dana uhićeno više od 500 ljudi.

Četiri policajca posebnom su odboru Zastupničkog doma tijekom emotivnog svjedočenja prošlog tjedna rekli da su ih tog 6. siječnja tukli, prijetili im, vrijeđali na rasnoj osnovi te da su se toga dana bojali za svoje živote. 

Autor: Index.hr