U Nizozemskoj drugi dan zaredom protesti protiv strožijih mjera, povrijeđeno pet policajaca

Svijet Vijesti

Novi sukobi izbili su kasno u subotu u nekoliko nizozemskih gradova na protestima protiv strožijih vladinih mjera za obuzdavanje širenja zaraze koronavirusom. Pet policajaca je povrijeđeno, a sedmero ljudi uhapšeno, piše agencija Hina.

Do sukoba interventne policije i demonstranata došlo je u Hagu, gdje se policija služila vodenim topovima za rastjerivanje mase.

Demonstranti su napali policiju i palili bicikle u Hagu, u noći nakon što su protesti u Roterdamu postali nasilni i policija je otvorila vatru te ranila najmanje tri osobe.

Manjih sukoba bilo je u gradu Urku i u gradovima u pokrajini Limburg gdje su ljutiti navijači prekinuli dvije nogometne utakmice koje su se zbog covid pravila igrale bez publike.

Nasilja je ipak bilo znatno manje nego prethodne večeri kad je u “orgiji nasilja”, kako je to nazvao roterdamski gradonačelnik, vatrenim oružjem ranjeno troje ljudi, a 51 je osoba uhapšena.

Nizozemska je prošle sedmice postala prva zapadnoevropska zemlja koja je uvela parcijalni “lockdown” ove jeseni zbog porasta zaraženih koronavirusom.

Mjere će biti na snazi najmanje tri sedmice, a planiraju se i nove poput ograničavanja ulaska nevakcinisanima na neke lokacije.

Autor: Avaz.ba