U napadu u Kabulu poginulo 60 civila i 12 vojnika SAD-a

Svijet Vijesti

Nešto iza 15:30 po našem vremenu u Kabulu je odjeknula velika eksplozija.

Dogodila se na ulazu u kabulsku zračnu luku, kod tzv. Abbey Gatea. Potvrđena je i druga eksplozija, koja se dogodila kod hotela Baron, od zračne luke udaljenog nekoliko stotina metara.

U napadima je poginulo najmanje 60 ljudi, a ozlijeđenih je više od 140, uključujući strane državljane i djecu. Ubijeno je, prema neslužbenim informacijama, i najmanje 12 američkih vojnika, a nekoliko desetaka ih je ranjeno. Talibani su prethodno potvrdili smrt 11 ljudi, a naveli su da su među ranjenima i talibanski čuvari.
Oglasio se i talibanski glasnogovornik Zabiullah Mujahid, koji je poručio kako su talibani Amerikance upozorili na moguće napade terorističkih grupa poput ISIS-a.

“Talibani su predani međunarodnoj zajednici i neće dopustiti teroristima da koriste Afganistan kao bazu za svoje operacije. Talibani su upozorili američke trupe na moguće terorističke skupine poput ISIS-a”, stoji u poruci Mujahida.

Prije eksplozija neko je pucao dok je polijetao avion talijanske vojske koji je evakuirao gotovo 100 afganistanskih civila iz Kabula.

Sve je uslijedilo nakon što je više zapadnih zemalja upozorilo na mogućnost terorističkog napada na aerodrom u Kabulu.

Britanski ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da je prijetnja terorističkim napadom, zbog koje je niz zapadnih zemalja izdao upozorenja svima koji se nalaze kod aerodroma u Kabulu, “vrlo kredibilna”. Prijetnju je opisao kao vrlo ozbiljnu te naveo kako izvještaji obavještajnih službi kažu da bi se napad mogao dogoditi svakog časa. Na pitanje bi li se napad mogao dogoditi u narednih par sati Heappey je samo kratko rekao: “Da.”

Afganistansko-australski poduzetnik Saad Mohseni, šef najveće afganistanske medijske kompanije, objavio je na Twitteru da je najnovija velika eksplozija u Kabulu bila kontrolirana detonacija koju je izvela američka vojska.

Potom je napisao kako je to potvrdio i talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid te je citirao njegov tvit.

Mujahid je napisao kako su eksplozije izvele američke snage kako bi uništile svoju opremu. Građani Kabula ne trebaju brinuti, dodao je.

Islamska država preuzela je odgovornost za napade kod kabulske zračne luke, javlja Reuters.

Glavni američki vojni zapovjednik, general Kenneth F. McKenzie, na presici u Pentagonu potvrdio je da se kod kabulske zračne luke dogodio napad koji su izvela dva bombaša samoubojice, za koje se procjenjuje da su pripadnici Islamske države. Kazao je kako je tužan zbog smrti američkih vojnika te da će američka vojska nastaviti evakuacije iz Kabula.

“Još uvijek istražujemo točne okolnosti napada”, rekao je.

Dodao je kako očekuje da će se napadi nastaviti i rekao: “Trenutno smo fokusirani na druge iznimno aktivne prijetnje zračnoj luci.”

Potvrdio je da je 12 pripadnika američke vojske poginulo u eksplozijama, a 15 je ranjeno.

McKenzie kaže da je SAD spreman poduzeti akciju protiv odgovornih za napad u Kabulu.

Potvrdio je da se smatra da je napade izvela Islamska država u Afganistanu, skupina poznata kao ISIS-K.

Američki predsjednik će se uskoro obratiti javnosti o napadima u Afganistanu. Press je najavljen za 23.00 sata.

Autor: Index.hr