U Hrvatskoj je danas Dan žalosti

Svijet Vijesti

U potres jačine 6.2 po Richteru koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje poginulo je sedam osoba, više od 20 ih je povrijeđeno

U Hrvatskoj je danas Dan žalosti. Vlada Hrvatske je na sjednici u srijedu proglasila 2. januar Danom žalosti u Republici Hrvatskoj te otvorila račun za pomoć unesrećenima.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana, navoide hrvatski mediji.

U potresu jačine 6.2 po Richteru koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje poginulo je sedam osoba, više od 20 ih je ozlijeđeno.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktički cijeli centar Petrinja, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje. Šteta je ogromna u Sisku gdje je jako oštećena tamošnja bolnica.

Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Autor: Oslobodjenje.ba