Trump kaže da je želio ubiti Assada, Mattis se protivio

Svijet Vijesti

Trump je rekao je da je želio izvršiti atentat na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada 2017. godine.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je želio izvršiti atentat na sirijskog čelnika Bashara al-Assada 2017. godine, ali da se tadašnji ministar odbrane Jim Mattis usprotivio toj operaciji.

“Radije bih ga bio uklonio. Sve je bilo spremno za to”, rekao je Trump u emisiji Fox & Friends.

“Mattis nije želio to učiniti. Mattis je bio jako precijenjeni general i pustio sam ga da ode.”

Ta otkrića se slažu sa navodima iz knjige novinara Washington Posta Boba Woodwarda, koji se proslavio kada je zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate zbog koje je predsjednik Richard Nixon podnio ostavku.

Trumpovo negiranje

Woodwardovu knjigu Fear: Trump in the White House (Strah: Trump u Bijeloj kući), objavljenu 2018. godine, Trump je nazvao izmišljotinom.

“O tome se nikada nije čak ni razmišljalo”, rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu 5. septembra 2018. komentirajući navode da je htio ubiti Assada, prenosi Hina.

Trumpova izjava u utorak bila je dio kritika na račun Mattisa, kojeg je predsjednik nazvao “velikim čovjekom” kada ga je postavio na čelo Pentagona, da bi se kasnije njih dvojica razišla u mišljenjima a penzionisani general je na kraju podnio ostavku krajem 2018. godine.

Trump je navodno razmišljao o atentatu na Assada nakon što je sirijski čelnik pokrenuo hemijski napad na civile u aprilu 2017. godine.

‘Assad nije dobra osoba’

Američki čelnik je rekao da bi američke snage trebale “ući” i “ubiti” Assada, napisao je Woodward u svojoj knjizi.

Prema riječima novinara, Trump je nazvao Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se saradniku i rekao: “Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo puno odmjereniji”.

“Smatrao sam da on (Assad) nije dobra osoba i imao sam priliku ukloniti ga, ali je Mattis bio protiv toga”, rekao je Trump.

“Mattis je bio protiv većine tih stvari.”

Autor: Balkans.aljazeera.net