Tramp pomilovao 15 osoba, među njima je i bivši pomoćnik u kampanji

Svijet Vijesti

Američki predsjednik Donald Tramo (Trump) pomilovao je 15 osoba, među njima i svog bivšeg pomoćnika u kampanji Džordža Papadopulosa (George Papadopoulos), objavili su u utorak iz Bijele kuće.

Papadopoulos je bio osuđen zbog lažnog iskaza u istrazi u umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Tramp je pomilovao i Alexa van der Zwaana čija je osuda bila povezana s istragom posebnog savjetnika Roberta Milera (Robert Mueller) o ruskom uplitanju u američke izbore, koju je američki predsjednik na odlasku opetovano nazivao lovom na vještice.

Milerov izvještaj nije pronašlo dokaze o saradnji između Trampove kampanje i Rusa, ali je zaključeno da se Rusija uplela u izbore 2016. kako bi pomogla Trampu.

Predsjednik je pomilovao i dvojicu bivših republikanskih kongresmena, Dankana Huntera (Duncan Hunter) i Krisa Kolinsa (Chris Collins), koji su bili optuženi za federalne finansijske zločine, dok su bili na poziciji.

Među pomilovanima su se našla i četvorica vojnih veterana osuđenih za učestvovanje u operaciji u Bagdadu 2007., koju su obavljali kao plaćenici za privatnu kompaniju, a u kojoj su usmrtili nekoliko iračkih civila.

Uz sve to, Tramp je djelomično ili potpuno ukinuo presude za petero ljudi koji su osuđeni za različite prijestupe koji nisu vezani za politiku.

Autor: Avaz.ba