Tokajev: Nastaviti antiterorističke akcije eliminacije militanata

Svijet Vijesti

Kazahstanski predsjednik Kasim-Džomart Tokajev izjavio je u petak da je ustavni poredak uglavnom obnovljen u zemlji pogođenoj nemirima ove sedmice, naveo je njegov ured u saopćenju.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova je u odvojenom saopćenju navelo da je 26 “naoružanih kriminalaca likvidirano”, a više od 3.000 je privedeno, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta, javlja Reuters.

– Pokrenuta je antiteroristička operacija. Snage reda i zakona vrijedno rade. Ustavni poredak je u velikoj mjeri obnovljen u svim regijama zemlje – rekao je Tokajev.

– Lokalne vlasti drže situaciju pod kontrolom. Ali teroristi i dalje koriste oružje i oštećuju imovinu građana. Zbog toga treba nastaviti antiterorističke akcije dok se militanti potpuno ne eliminišu – dodao je.

Mirovne snage vojnog saveza bivših sovjetskih država predvođene Moskvom, koje je Tokajev pozvao ove sedmice, trenutno stižu u Kazahstan, ali nisu uključene u borbe ili u “eliminaciji militanata”, saopćila je Tokajeva administracija.

Snage Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti će obezbijediti zaklon i sigurnosnu funkciju, navodi se u saopćenju.

Autor: Vijesti.ba / Fena