Teslin softver za automatsku vožnju “čita” saobraćajne znakove i po potrebi usporava

Tehnologija

Tesla je izbacila najnoviju softversku nadogradnju koja unaprjeđuje funkciju automatske vožnje. Automobili iz Telse će nakon instalacije moći “pročitati” znakove sa ograničenjem brzine, odnosno – nakon što prepozna znak, računar će vozaču signalizirati svaki put kada tu brzinu prekorači, prenosi The Verge.

Vozači će također tokom vožnje dobiti obavijest da stoje na zelenom. Vozilo će signalizirati da može krenuti, s time da je cijela stvar osmišljena kao obavijest, a ne upozorenje, što znači da kratki ‘ping’ vozač može i ignorisati.

Tesla je u aprilu izbacila softversku nadogradnju u beta verziji koja novijim modelima omogućava prepoznavanje prometnih znakova i semafora. “Kontrola putem semafora i znakova za zaustavljanje” dodana je u “stopostotnoj automatskoj vožnji” Autopilota. Prepoznavanje zahtijeva vozačku intervenciju za nastavak vožnje – putem prekidača za automatsku vožnju ili dvostrukog kratkog pritiska na papučicu gasa.

Elon Musk je prije dvije godine ponosno objavio da će njegove Tesle “uskoro moći voziti od garaže na poslu do kuće bez ikakve intervencije vozača”, ali čini se da kompanija do tog stadija razvoja još nije došla. Vozila iz Tesle traže ljudsku interakciju i vozača za volanom. Paket za “potpunu automatsku vožnju” u Tesli, podsjećamo, košta 7.000 dolara i kupcu pruža pristup poboljšanjima vožnje poput automatskog prepoznavanja znakova i inteligentnog praćenja dozvoljene maksimalne brzine.

Autor: Noob.ba