Terorist s Novog Zelanda bio pušten iz zatvora dva mjeseca prije napada

Svijet Vijesti

34-GODIŠNJI muškarac, sljedbenik Islamske države, izbo je u petak u supermarketu na Novom Zelandu sedam osoba, nakon čega ga je ubila policija. Premijerka Jacinda Ardern izjavila je danas kako je napadač u srpnju bio pušten iz zatvora.

Za sada neimenovani muškarac uzeo je nož u trgovini u aucklandskom predgrađu New Lynn te izbo sedam kupaca. Pet žrtava je i dalje hospitalizirano s time da je troje u kritičnom stanju, piše CNN.

Proveo je tri godine u zatvoru

“Napadač, pristaša ideologije ISIS -a, proveo je ukupno tri godine u zatvoru nakon što je više puta optužen za posjedovanje lovačkih noževa i neprikladnih publikacija”, rekla je Ardern.

Muškarac, državljanin Šri Lanke, stigao je na Novi Zeland 2011. godine sa studentskom vizom. Policija ga je prvi put zamijetila 2016. kada je na društvenim mrežama napisao komentare koji zagovaraju nasilni ekstremizam.

Prvi put je uhićen u zračnoj luci u Aucklandu 2017. Policija je u njegovom stanu pronašla lovački nož i “ekstremističke publikacije”. Optužen je za posjedovanje spomenutih predmeta, priznao je krivnju i pušten je uz jamčevinu.

Kupio nož tijekom uvjetne kazne

Ponovno je uhićen 2018. zbog kupovine noža dok je bio na uvjetnoj kazni. Naknadno je u njegovom domu pronađeno više “neprikladnih ili ekstremističkih materijala”. Nakon toga je ostao u pritvoru do srpnja ove godine te je pušten na uvjetnu kaznu od 12 mjeseci s “nadzorom s posebnim uvjetima”. Arden je rekla kako tužitelji nisu imali zakonskih osnova da ga dalje zadrže u pritvoru.

Zakonska odredba o skrivanju identiteta napadača je ukinuta, no on ne smije biti otkriven prije nedjelje jer njegova obitelj ima rok od 24 sata za žalbu.

Autor: Index.hr