Tegeltija zahtijeva od Podžića: Vojna vježba “Manjača 21” mora biti održana

BiH Vijesti

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija uputio je danas pismo ministru odbrane Sifetu Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe “Manjača 21”, a kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra.

Tegeltija je u pismu, između ostalog, istakao da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe “Manjača 21” nemaju uporište, te naveo da će, ukoliko ministar odbrane u Vijeću ministara ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu sa ovlaštenjima predsjedavajućeg Vijeća miistara iz Zakona o Vijeću ministara, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Epidemiološke mjere

– Uvažavajući epidemiološku situaciju u BiH, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti Oružanih snaga BiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u BiH gdje su poštovane sve epidemiološke mjere propisane od nedležnih tijela u BiH.

U pogledu finansijskih sredstava, poznato Vam je da je Vijeće ministara usvojio Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, čime je omogućeno da Oružane snage BiH nesmetano funkcionišu i izvršavaju zakonom propisane i definisane zadatke iz svoje nadležnosti, kao i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, izuzev troškova klase 1 – hrana – ističe se u pismu Tegeltije.

Obaviješteni članovi Predsjedništva BiH

Imajući u vidu sve navedeno, Tegeltija smatra da jednostrano donošenje ovakve odluke od ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani BiH i da je to neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji.

– Pozivam Vas da odmah stavite van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe “Manjača 21”, te da me o tome obavijestite – navodi se u pismu Tegeltije.

Predsjedavajući Vijeća ministara o navedenom zahtjevu upoznao je sve članove Predsjedništva BiH.

Autor: Avaz.ba