Talibani traže pomoć i priznanje od Njemačke: ‘Oprošteno vam je što ste bili s Amerikancima’

Svijet Vijesti

Talibani, novi vladari Afganistana, žele diplomatsko priznanje i financijsku pomoć Njemačke, kazao je glasnogovornik islamističkog pokreta u intervjuu za njemački list od nedjelje

Želimo jake i službene diplomatske odnose s Njemačkom, rekao je Zabihullah Mujahid za Welt am Sonntag.

Talibani žele i financijsku te humanitarnu pomoć Berlina kao i suradnju u zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju. Takvu vrstu suradnje talibani žele ostvariti i s drugim državama, rekao je Mujahid.

– U prošlosti su Nijemci uvijek bili dobrodošli u Afganistanu. Nažalost, tada su se pridružili Amerikancima. No to je sada oprošteno – rekao je Mujahid. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je da će Berlin nastaviti pomagati razvoj Afganistana, a jedan od uvjeta za to je da talibani sastave široku vladu u koju će uključiti i predstavnike drugih skupina i manjina.

Njemačka je zatvorila svoje veleposlanstvo u Kabulu i prekinula pomoć za razvoj otkako su talibani prošli mjesec osvojili vlast. Međutim, Berlin je obećao da će nastaviti pružati žurnu pomoć raseljenima u Afganinstanu i izbjeglima iz te zemlje kroz  humanitarne organizacije.

Europska unija dogovorila je ovaj tjedan uvjete za ograničenu suradnju s talibanima. Prvi je uvjet da talibani zajamče da Afganistan neće biti utočište teroristima koji bi mogli napadati druge zemlje kao što je to bilo u prošlosti. 

Nadalje, talibani moraju poštivati ljudska prava, posebno žena, sastaviti uključivu vladu, omogućiti neometan dolazak humanitarne pomoći i omogućiti stranim državljanima i ranjivim Afganistancima koji to žele da napuste zemlju. 

Autor: 24sata.hr / Hina