Talibani održali lažnu sahranu snagama SAD-a i NATO-a

Svijet Vijesti

Talibani su danas održali lažnu sahranu i procesiju kroz grad kako bi proslavili odlazak američkih trupa iz Afganistana, javlja Sky News.

Mnoštvo ljudi u masi nosili su improvizirane kovčege ogrnute zastavama NATO -a, SAD -a i Velike Britanije tokom procesije kroz ulice grada Khosta na istoku Afganistana.

Neki od prisutnih toj parodiji od sahrane nosili su oružje u rukama dok su slavili povlačenje posljednjih američkih trupa, dok su drugi mahali talibanskim zastavama u povorci, a ostali su sve snimali mobilnim telefonima.

Lažna sahrana, u kojoj su kovčezi prekriveni francuskim i britanskim zastavama nošeni ulicom kroz veliku gomilu, označila je kraj 20-godišnjeg rata i iznenadni i ponižavajući odlazak iz Afganistana za Washington i njegove saveznike u NATO-u.

– Današnji dan, 31. august je naš zvanični Dan slobode. Na današnji dan američke okupatorske snage i snage NATO -a pobjegle su iz zemlje – rekao je zvaničnik talibana Qari Saeed Khosti za lokalnu TV stanicu Zhman TV tokom izvještavanja o događaju.

Autor: FENA