Sve probosanske stranke podržale bojkot izbora u Srebrenici

BiH Vijesti

Inicijativa “Moja adresa Srebrenica”dobila je danas punu podršku svih probosanskih stranaka da bojkotuje predstojeće ponovljene izbore koji će u nedjelju, 21. februara, biti održani u Srebrenici.

Ishod je to sastanka predstavnika probosanskih stranaka s čelnicima Incijative, koji je danas održan u BKC-u Srebrenica.

Demokratska borba

Sastanku su, uz članove Inicijative, prisustvovali i član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, potpredsjednik SDA Edin Ramić, lideri PDA Mirsad Kukić, SDP-a Nermin Nikšić, Stranke za BiH Amer Jerlagić, Naroda i pravde Elmedin Konaković te predstavnici OO SBB-a.

– Dobili smo maksimalnu podršku od svih političkih partija sa ovoga skupa. Dobili smo podršku i u daljnim aktivnostima u demokratskoj borbi za naš narod u Srebrenici. Dakle, odluka je da bojkotujemo naredne izbore u Srebrenici, koji su za nas nepravedni i nemoguće ih je održati – kazao je novinarima nakon sastanka član Inicijative Alija Tabaković.

Ustavnom sudu BiH, kako je rekao, danas je predata apelacija sa privremenom mjerom. Zaključak je svih političkih partija koje su danas učestvovale na sastanku da Ustavni sud hitno reaguje po pitanju te privremene mjere.

Na novinarsko pitanje šta građani bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici dobijaju bokotom izbora, Tabaković kaže da je Inicijativa, na bazi prošlih izbora, s političkim partijama dobila podršku 90 posto biračkog tijela.

– U ime ovih političkih partija smo donijeli takvu odluku. Borit ćemo se za svakog našeg pojedinca. Ova je diskriminacija prisutna u Srebrenici dugo vremena – dodaje Tabaković.

Vlastita odluka

Inicijativa “Moja adresa Srebrenica” je, kako je naveo, svim svojim biračima uputila poziv da ne izađu na izbore u nedjelju.

– Oni koji izađu, to je njihova vlastita odluka i na takve se naravno nećemo ljutiti, to je njihovo pravo. Iste su liste, nema nekih novih kandidata. Naši kandidati su donijeli odluku da neće prihvatati mandat na ovakav način – dodaje Tabaković.

Prije sastanka oni su posjetili Memorijalni centar Potočari gdje su odali počast žrtvama genocida koji je izvršen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Autor: Avaz.ba