SVE JE GOTOVO: Joe Biden je i zvanično novi predsjednik SAD-a!

Svijet Vijesti

Američki Kongres, koji je u srijedu navečer zbog upada pristaša predsjednika Donalda Trumpa na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegija, odbacio je u četvrtak ujutro prigovore na pobjedu Joea Bidena. Certificiranjem elektorskih glasova iz Vermonta, Biden je premašio brojku od 270 elektorskih glasova potrebnih za potvrđivanje predsjednika SAD-a.

Sjednica Kongresa na kojoj se trebaju prebrojati glasovi izbornog kolegija, koji je proglasio bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora, nastavljena je u srijedu poslije podne nakon što su snage reda iz zgrade uklonile demonstrante, oko 17.30 sati po lokalnom vremenu.

Zaposlenici Kongresa, u metežu koji je nastao zbog upada demonstranata, zgrabili su kutije s glasovima izbornog kolegija i odnijeli ih na sigurno, što je omogućilo da se ne ugrozi Ustavom propisana procedura potvrde rezultata.

Nasilje demonstranata pokolebalo je dio republikanskih senatora koji su planirali podržati prigovore svojih stranačkih kolega iz Zastupničkog doma na rezultate predsjedničkih izbora u nekoliko saveznih država i tako pokrenuti procedurom propisane dvosatne rasprave na odvojenim sjednicama oba doma Kongresa o svakoj pojedinačnoj državi.

Kongres je odbacio prigovore na rezultate izbora u Arizoni, nakon dvosatne rasprave u oba doma Kongresa, a nakon toga postalo je očito da su republikanski zastupnici u Zastupničkom domu ostali bez potpore stranačkih kolega u Senatu pa su pokušaji osporavanja izborne pobjede Joea Bidena u Nevadi, Michiganu i Georgiji propali i nisu održane rasprave te je sam postupak potvrde rezultata izbora ubrzan.

“Sve što mogu reći je ne računajte na mene. Dosta je bilo”, rekao je republikanski senator Lindsey Graham u govoru u Senatu nakon što su uklonjeni demonstranti.

“Joe Biden i Kamala Harris zakonito su izabrani i postat će predsjednik i potpredsjednica SAD-a 20. januara.”

Senatori su u govorima u Kongresu objasnili kako ih je upravo nasilje nad demokratijom potaknulo da odustanu od podrške prigovorima na rezultate izbora.

“Onima koji su danas izazvali haos u Kongresu – nećete pobijediti”, poručio je nakon prekida rada američki potpredsjednik Mike Pence, koji predsjedava zajedničkom sjednicom Kongresa. “Vratimo se na posao”, dodao je.

Penceov tim objavio je da je Pence, koji je nakon upada demonstranata sklonjen na sigurno, ostao svojom voljom sve vrijeme u zgradi Kongresa.

Također, objavljeno je da se tokom operacije čišćenja zgrade Kongresa čuo sa mnogim dužnosnicima, od Ministarstva pravosuđa do Ministarstva odbrane, ali su američki mediji istaknuli da na tom detaljnom popisu nije bilo i imena američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dio demokratskih zastupnika, ali i republikanaca, direktno je za nasilje i upad u Kongres okrivio Trumpa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora.

Autor: Slobodna-bosna.ba