Situacija u “Lipi” pod kontrolom, dio migranata krenuo prema Bihaću

BiH Vijesti

Zaposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i zaštitarske agencije napustili su Prihvatni kamp “Lipa”, nakon što je došlo do požara u boravišnim šatorima i velikog nezadovoljstva više od 1.300 korisnika usluga kampa na ovom lokalitetu.

Incidentu je prethodila najava izlaska zaposlenog osoblja zbog neuslovnosti kampa za zimske uvjete i saopćavanje te odluke migrantima i izbjeglicama.

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) i Vatrogasna jedinica Bihać stavili su situaciju pod kontrolu u posljednjih sat vremena, dok se određeni broj donedavnih korisnika usluga kampa već uputio prema Bihaću, koji je od lokaliteta Lipa udaljen tridesetak kilometara.

– Ovo je užasan dan za sve nas, kako za migrante i izbjeglice, tako i za stanovništvo Unsko-sanskog kantona, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Pokušali smo na sve načine izbjeći ovaj scenario, međutim ovaj put nismo imali adekvatnu podršku nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini. Korisnicima usluga jutros je podijeljen doručak i neke životne neophodnosti, te su obaviješteni o svemu što se događa. Primorani smo napustiti ovu lokaciju, međutim spremni smo pomoći na bilo koji drugi način – izjavio je šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Petera van der Overart (Auwearart).

U toku je i vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, a u toku dana očekuje se i reakcija Ministarstva sigurnosti BiH.

Autor: Avaz.ba