Sestra Kim Jong-una: Južnokorejski predsjednik je papiga koju je odgojio SAD

Svijet Vijesti

UTJECAJNA sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una kritizirala je danas predsjednika Južne Koreje rekavši da je “papiga koju je odgojila Amerika”, nakon što je on kritizirao testno ispaljivanje raketa koje je izveo Pjongjang.

Sjeverna Koreja ima dugu povijest korištenja testiranja oružja u svrhu pojačavanja napetosti, a prošli tjedan je izvela prvu značajnu provokaciju od inauguracije američkog predsjednika Joea Bidena.

SAD i Japan su rekli da je Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete – zabranjene prema rezoluciji UN-ovog Vijeća sigurnosti – dok je Pjongjang inzistirao da se radi o navođenom taktičkom oružju.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji podupire odnose s Pjongjangom, u petak je održao oprezan govor u kojem se nije posebice referirao na raketni test.

Postupci koji stoje na putu obnavljanja dijaloga između Pjongjanga i Washingtona su “nepoželjni”, rekao je.

“Papiga koju je odgojila Amerika”

Njegov govor izazvao je osude Pjongjanga, a Kim Yo Jong, ključna savjetnica svoga brata, govor je nazvala “vrhuncem drskosti”.

Ostala je “bez riječi”, rekla je u priopćenju koje je prenijela službena novinska agencija KCNA.

Nazvavši južnokorejskog predsjednika “papigom koju je odgojila Amerika”, rekla je da koristi “gangstersku logiku SAD-a”.

Bidenova administracija u završnoj je fazi stvaranja plana politike prema Sjevernoj Koreji, a američki predsjednik nekoliko puta je rekao da će nastojati obnoviti saveze s partnerima poput Južne Koreje.

Biden je upozorio Sjevernu Koreju da “će doći do odgovora ako eskalira” testiranje.

Ostavio je vrata otvorena za daljnju diplomaciju, no Bijela kuća je rekla u ponedjeljak da se “ne namjerava” sastati s Kimom.

Europske članice UN-ovog Vijeća sigurnosti zatražile su sastanak u utorak kako bi razgovarale o spornom sjevernokorejskom pokusnom ispaljivanju raketa.

Autor: Hina