SDP pozvao SDA: Ne idite u još jedan opasan eksperiment, Izetbegović je već izdao građane

BiH Vijesti

Nakon posljednjih izjava Bakira Izetbegovića da će pokušati imenovati nove ministre u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, kao najveća opoziciona partija želimo pozvati SDA da ne krenu putem kršenja ustavnog poretka i pravnog nasilja, navode iz SDP-a.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Bakir Izetbegović i SDA su svakako izdali građane kada su dopustili formiranje Vijeća ministara BiH bez Vlade FBiH. Podsjećamo, u junu 2019. su obećali da bez nove Vlade FBiH neće biti novog Vijeća ministara BiH. Također, u Skupštini ZDK SDA je glasala za izbor u Dom naroda FBiH Ive Tadića iz HDZ-a umjesto Vedrana Kesera iz SDP. Na taj način je SDA omogućila kontrolu Doma naroda FBiH Draganu Čoviću i blokirala izbor Vlade.

Istovremeno, Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH pod kontrolom SDA nije iskoristio poslovničke mogućnosti da pokrene izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Taj proces opstruiše predsjedavajući Doma Tomislav Martinović iz HDZ-a, koji je na tu poziciju izabran rukama SDA.

Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH smatra da su građani u trećoj godini nakon izbora morali imati legitimnu Vladu FBiH. Tu Vladu FBiH ne može voditi osoba optužena za zloupotrebu milionskih sredstava u vremenu pandemije.

SDP BiH je, kao najveća opoziciona stranka, spreman dati konstruktivan doprinos stabilizaciji prilika u FBiH, ali to podrazumijeva poštivanje ustavnih procedura, izbor rukovodstva Federacije BiH i imenovanje punog saziva Vlade FBiH od strane većine SDA-HDZ-SNSD sa svojim partnerima iz DF-a i drugih stranaka.

Međutim, ukoliko pristane na gaženje Ustava FBiH samo kako bi se izabrala dva ministra iz reda SDA u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, Izetbegović može očekivati parlamentarnu i pravnu borbu SDP-a svim legalnim sredstvima.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak za imenovanje nove Vlade FBiH, jer smo u trećoj godini nakon održanih izbora, a izborna godina dolazi za devet mjeseci.

Umjesto što pojedini dužnosnici međunarodne zajednice poziraju sa premijerom i ministrima kojima je istekao mandat i koji su zauzeti odbranom od optužnica za korupciju, korisnije bi bilo vršiti pritisak da se implementira volja građana. Očekujemo od domaćih i međunarodnih političkih činitelja da postupe trezveno, te da se izborom nove vlade FBiH rad izvršne vlasti vrati u legalne okvire, umjesto da se ide u dalje produbljivanje krize”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Autor: Fokus.ba