SDA ODGOVORILA VUČIĆU: Ako želi dobre odnose, neka plati dug koji ima prema BiH, to bi donijelo korist i Bošnjacima i Srbima

BiH Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi stjecati poene u Srbiji odgovarajući oštro na saopćenja SDA, kao i da samo govori o opasnosti plana da se ukine Republika Srpska.

Vučić je istaknuo da gotovo nikada ne odgovara na saopćenja SDA, jer srpska snaga ne smije da znači srpsku bahatost, već mudrost i racionalnost.

Na konstataciju da je plan SDA da se ukine Republika Srpska, Vučić je istaknuo da on govori o opasnosti tog plana, ali da nikad ne govori o predstavnicima SDA.

On je istaknuo da Srbija želi da s Bošnjacima, kao i sa svima ostalima u regiji, ima najbolje moguće odnose te da će jednoga dana i predstavnici SDA uvidjeti da iz Srbije nisu stizali oštri odgovori, a možda i to da Vlada Srbije izdvaja velika sredstva za dio svoje zemlje koji oni zovu Sandžak.

On je napomenuo da se iz budžeta Srbije izdvajaju sredstva za izgradnju puta Novi Pazar – Tutin, kao i za autoput Beograd – Sarajevo.

– To su velike stvari za ljude, gradimo puteve, ulažemo tamo gdje nikada nije ulagano. O tome razmišljamo, a ne o tome da se s nekim sukobljavamo – dodao je Vučić.

SDA je žustro reagirala na izjavu Aleksandra Vučića.

Izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da želi najbolje moguće odnose s Bošnjacima te da je plan SDA da ukine entitet Republika Srpska, višestruko je indikativna za politiku koju vodi, smatraju u Stranci demokratske akcije.

– Najprije indikativno je da Vučić uporno naglašava da želi imati odnose s narodima, a ne s državom Bosnom i Hercegovinom, a s naročitom pažnjom izbjegava da govori o suverenitetu Bosne i Hercegovine, s kojim očigledno ima problem – saopćeno je.

Što se tiče Vučićeve izjave da ulaže u područja gdje žive Bošnjaci u Srbiji, to mu je obaveza, dodaju iz SDA, a što se tiče pomoći BiH, najbolje bi bilo da Srbija plati dug Bosni i Hercegovini za korištenje hidroelektrana, potopljenog zemljišta i vodnog potencijala Drine.

– To se, između ostalog, odnosi na desetine miliona eura koje Srbija, odnosno HE Bajina Bašta, duguje Srebrenici, a čije bi izmirenje donijelo korist i Bošnjacima i Srbima u ovoj općini – saopćeno je.

Također, da Vučić želi najbolje moguće odnose sa Bošnjacima i državom Bosnom i Hercegovinom, nastavljaju, zasigurno bi predao visoke zvaničnike VRS-a Svetozara Kosorića i Radoslava Jankovića, koji su pred Sudom BiH osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima, a trenutno se nalaze u Srbiji, gdje ih državni organi kriju i štite.

– Postavlja se pitanje je li ‘srpska snaga’, o kojoj Vučić govori, u tome što je Republika Srbija jedina država u Evropi koja od lica pravde krije i štiti navedena lica koja su pred Međunarodnim sudom, u presudi Ratku Mladiću, određeni kao učesnici genocida – zaključuju iz SDA.

Autor: Slobodna-bosna.ba