Saudijska Arabija odbacila američki izvještaj: Laž je da princ stoji iza ubistva Kašogija

Svijet Vijesti

Saudijska Arabija u potpunosti je odbacila u petak američki izvještaj u kojem se prijestolonasljednik Mohamed (Mohammed) bin Salman optužuje da stoji iza ubistva novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) 2018.

– Vlada Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje lažne i štetne zaključke sadržane u izvještaju koje se tiče vodstva Kraljevstva i ne može ih prihvatiti ni u kom slučaju – objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Američki izvještaj “sadrži pogrešne zaključke i informacije”, dodaje se.

U saopćenju se ističe da je “zaista nesretna okolnost da je izvještaj, s neopravdanim i pogrešnim zaključcima, objavljeno dok Kraljevstvo jasno osuđuje taj zločin a njegovi su čelnici poduzeli potrebne mjere kako bi zajamčili da se takva drama više nikad ne ponovi”.

Ministarstvo naglašava da je “partnerstvo Saudijske Arabije i SAD-a čvrsto i snažno i utemeljeno već desetljećima na međusobnom poštivanju”.

– Nadamo se da će se partnerstvo nastaviti na tim istim temeljima – dodaje se.

U izvještaju američke obavještajne agencije s kojeg je u petak skinuta oznaka tajnosti kaže se da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio operaciju zarobljavanja ili ubistva novinara Kašogija koji je kritički pisao o kraljevskoj porodici te je naposljetku ubijen.

Kašogii je imao dozvolu boravka u SAD-u, a u kolumnama za Washington Post oštro je kritizirao politike princa Mohamada bin Salmana poznatog kao MBS.

Ubio ga je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Njegovo je tijelo navodno raskomadano, ali posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Autor: Avaz.ba / Jutarnji.hr