Sattler: Iskoristiti pojačan fokus koji BiH uživa od EU i SAD

BiH Vijesti

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je danas u Mostaru da je 2021. godina u kojoj je napredak BiH moguć i da je potrebno iskoristiti pojačan fokus koji BiH uživa od EU i SAD.

“Vrijeme je da se napredak ostvari, bilo da je riječ o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH, to je zadatak BiH. Pomenuću samo usvajanje tri važna zakona koja su pred parlamentarcima, to su zakoni o sukobu interesa, o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i o javnim nabavkama. Rad na ovim zakonima se mora intenzivirati”, rekao je Sattler nakon konferencije predsjedavajućih parlamenata u BiH na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija.

On je na konferenciji za novinare rekao da više od 80 odsto građana BiH želi da postane dio EU i pozvao predsjednike parlamenata da budu glas svih građana.

Sattler je istakao značaj uloge parlamenata u procesu pristupanja EU.

On je napomenuo da je važno da vlast u Mostaru bude što prije formirana i da grad krene u novo poglavlje.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je da je u BiH napravljen iskorak na putu ka EU.

Ona je zahvalila svim zemljama i parlamentima koji učestvuju u ovom projektu, dodajući da je njegov cilj pružiti pomoć i to ne samo tehničku, već i institucionalnu svim zakonodavnim tijelima u BiH.

“Kroz današnji plan aktivnosti upoznati smo sa svim što je interes BiH u procesu pridruživanja EU. Smatram važnim i to što smo danas potpisali zajedničku izjavu da ćemo plan prioriteta i aktivnosti usmjeriti svim parlamentima u zemlji, te pristupiti obavezama i preporukama koje imamo na putu ka Uniji”, navela je Krišto.

Prema njenim riječima, u BiH postoji zajednički cilj ka EU, zajedničke aktivnosti i podrška, ali i određene otežavajuće okolnosti.

“Trebaju nam jasni koraci ka izmjenama Izbornog zakona, te snažan iskorak na evropskom putu. Prošle godine smo uspjeli izmijeniti odredbe Izbornog zakona koje se odnose na grad Mostar, ali i dalje mnogo stvari stoji u mjestu”, rekla je Krišto.

U Mostaru je danas održana Konferencija predsjedavajućih parlamenata u BiH na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija.

Tom prilikom potpisana je zajednička izjava u kojoj su najviši predstavnici parlamenata u BiH izrazili posvećenost i spremnost da preduzmu mjere na provođenju Plana prioriteta i na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Autor: Nezavisne novine