Šarović: Moramo odgovorno vući mudre poteze narednih dana

BiH Vijesti

Komentarišući inauguraciju novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, predsjednik SDS-a Mirko Šarović je kazao da je odluka Valentina Inzka neutemeljena ali je “na nama da ne učinimo pogrešan korak koji bi doveo do produbljivanja krize”.Rusija i Kina su poruke koje su iznijeli u Vijeću sigurnosti samo ponovili nakon saopštenja ambasadora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i čini se da Rusija ostaje na stavu neprihvatanja Inzkove odluke i neprihvatanju novog visokog predstavnika – rekao je Šarović u Gacku.

– Rusija i Kina su poruke koje su iznijeli u Vijeću sigurnosti samo ponovili nakon saopštenja ambasadora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i čini se da Rusija ostaje na stavu neprihvatanja Inzkove odluke i neprihvatanju novog visokog predstavnika – rekao je Šarović u Gacku.

– Mi moramo biti obazrivi i odgovorni jer predstavljamo naš narod i da u narednim danima vučemo mudre poteze.

Ukoliko visoki predstavnik bude koristio bonska ovlaštenja, to nije put rješenju ove krize. Nadam se da će se težiti rješenjima prihvatljivim za obje strane a to znači da će u budućnosti sve odluke donositi parlamenti a ne nijedan pojedinac – poručio je Šarović.

Autor: Vijesti.ba