SAD poručio Kini da ne traži sukob, ali će se zalagati za principe i prijatelje

Svijet Vijesti

Bidenova administracija započela je jučer prvi susret na visokoj razini s Kinom, istaknuvši da kineske akcije prijete globalnom poretku temeljenom na pravilima te poručivši da će se Washington zalagati za svoje prijatelje.

Američki državni tajnik Antony Blinken i nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan u Anchorageu na Aljasci su se sastali s najvišim dužnosnikom za vanjsku politiku kineske Komunističke partije Yangom Jiechijem i šefom diplomacije Wangom Yijem.

“Razgovarat ćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog akcija Kine, uključujući u Xinjiangu, Hong Kongu, Tajvanu, kibernetičkim napadima na Sjedinjene Države, ekonomskom prisilom naših saveznika”, rekao je Blinken na otvaranju sastanka pred novinarima.

Dodao je da svaka od ovih radnji “ugrožava poredak zasnovan na pravilima koji održava globalnu stabilnost”.

“SAD koristi vojnu moć kako bi vršio pritisak na druge zemlje”

U podužem odgovoru na uvodne riječi SAD-a, Yang je uzvratio optužujući Sjedinjene Države da koriste svoju vojnu moć i financijsku nadmoć kako bi vršili pritisak na zemlje te za zloupotrebu nacionalne sigurnosti kako bi ugrozile budućnost međunarodne trgovine.

Rekao je da su Xinjiang, Hong Kong i Tajvan nerazdvojni dijelovi kineskog teritorija i da se Kina čvrsto protivi američkom miješanju u njezine unutarnje stvari.

Yang je dodao da su ljudska prava u Sjedinjenim Državama na niskoj razini s obzirom na “pokolj” Afroamerikanaca i dodao da bi Sjedinjene Države trebale rješavati vlastite poslove, a Kina svoje.

Poručio je SAD-u da trebaju napustiti “mentalitet hladnog rata” i sučeljavanja. “Što se tiče odnosa sa Sjedinjenim Državama, kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, nadamo se da neće doći do sukoba. Znači, bez konflikta, međusobno poštovanje i suradnja s obostranim dobitkom”, rekao je.

Kršenje protokola

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na početku razgovora s kineskim kolegama na Aljasci rekao je da SAD ne traži sukob, već pozdravlja jaku konkurenciju i “uvijek će se zalagati za svoja načela, svoje ljude i svoje prijatelje”.

Ono što je obično na takvim sastancima na visokoj razini nekoliko minuta uvodne riječi pred novinarima trajalo je više od sat vremena.

Nakon toga, visoki dužnosnik američke administracije rekao je da je Kina odmah “prekršila” protokol dogovora, što je bilo dvije minute uvodnih riječi svakog od njih.

“Čini se da je kinesko izaslanstvo stiglo s namjerom propagiranja, usredotočeno na javnu kazališnu i dramsku umjetnost”, komentirao je dužnosnik novinarima na Aljasci.

Čelnik kineske delegacije Yang pak je optužio SAD da nije poštovao diplomatski protokol najavivši sankcije kineskim dužnosnicima uoči sastanka.

Uoči pregovora, Sjedinjene Države objavile su niz akcija usmjerenih na Kinu, uključujući potez za početak ukidanja licenci za kineske telekomunikacije, sudske pozive brojnim kineskim tvrtkama za informacijsku tehnologiju zbog zabrinutosti zbog nacionalne sigurnosti i ažurirane sankcije Kini zbog ograničavanja demokracija u Hong Kongu.

Autor: Hina