Putin kritizirao Sjedinjene Države i njihove saveznike zbog povlačenja iz Afganistana

Svijet Vijesti

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritikovao je Sjedinjene Države i njihove saveznike zbog povlačenja iz Afganistana i haosa u kojem se trenutno nalazi zemlja a koji povećava potencijalne sigurnosne prijetnje za Rusiju i njene saveznike u srednjoj Aziji.

Obraćajući se u utorak na kongresu vladajuće stranke Kremlja, Jedinstvena Rusija, Putin je rekao da bi militanti mogli iskoristiti nemire za destabilizaciju bivših sovjetskih srednjoazijskih država koje graniče s Afganistanom, javlja AP.

– Postoji opasnost da će teroristi i različite grupe koje su našle utočište u Afganistanu iskoristiti haos koji su ostavile naše zapadne kolege i pokušati proširiti te nemire na susjedne zemlje – rekao je Putin i naglasio da to može predstavljati direktnu prijetnju Rusiji i njenim saveznicima.

U isto vrijeme, Putin je poručio da je Moskva naučila lekcije iz desetogodišnjeg sovjetskog rata u Afganistanu i da će se kloniti previranja u Afganistanu.

– Naučili smo potrebne lekcije – rekao je Putin, i ponovio da Rusija nema namjeru miješati se u unutrašnja pitanja Afganistana i, čak štaviše, dopustiti da ruske vojne snage budu uvučene u sukob.

Autor: Avaz.ba / Fena