Prvo Trumpovo obraćanje nakon što je oslobođen optužbe

Svijet Vijesti

Bivši američki predsjednik Donald Trump oglasio se večeras saopštenjem nakon što ga je Senat oslobodio optužbe za podsticanje pobune njegovih pristalica na Kapitolu prošlog mjeseca.
Trump je na početku zahvalio svom timu posvećenih advokata i drugih “koji su neumorno radili na zaštiti pravde i istine”.

Zahvalio je i senatorima i kongresmenima koji su, kako je naveo, “ponosno stajali u odbrani Ustava i svetih legalnih principa koji su u srcu naše zemlje”, ali i “milionima građana koji su hrabro podržali ove važne principe”.

Osudio je pokušaj opoziva i ponovo ga nazvao “najvećim lovom na vještice u historiji Amerike”.

A potom se dotakao i svoje političke budućnosti, s obzirom na to da se nakon ovakve odluke Senata može kandidovati na narednim predsjedničkim izborima 2024.

– Naš historijski, patriotski i predivni pokret “Učinimo Ameriku ponovo velikom” tek je započet. U sljedećim mjesecima imat ću mnogo toga da podijelim sa vama i radujem se nastavku našeg nevjerovatnog zajedničkog putovanja da dostignemo američku izuzetnost za sve ljude”, naveo je Trump.

Na kraju je poručio: “Imamo puno posla pred nama i uskoro ćemo se pojaviti sa vizijom za svijetlu, blistavu i bezgraničnu američku budućnost”.

Podsjetimo, američki Senat nije podržao zahtjev za Trumpov opoziv, budući da nije bilo potrebne dvotrećinske većine. Za je glasalo 57 senatora, dok je protiv bilo 43. Za izglasavanje opoziva bilo je neophodno najmanje 67 glasova.

Autor: Vijesti.ba