Prvi veliki nastup Trumpa nakon odlaska iz Bijele kuće: Naš pokret tek počinje

Svijet Vijesti

Bivši američki predsjednik Donald Trump jučer je u svom prvom velikom nastupu nakon napuštanja Bijele kuće natuknuo moguću ponovnu kandidaturu za predsjednika 2024. godine, napao predsjednika Joea Bidena, a i ponovio svoje lažne tvrdnje da je pobijedio na izborima.

“Naš pokret ponosnih, vrijednih američkih domoljuba tek započinje i na kraju ćemo pobijediti. Pobijedit ćemo”, poručio je Trump u govoru na najvećem američkom godišnjem skupu konzervativaca u Orlandu na Floridi, što mu je ujedno i prvi javni govor na tribini nakon što je prije gotovo šest tjedana otišao iz Bijele kuće.

Kritizirao je Bidena

Odbijajući priznati da je izgubio predsjedničke izbore 3. studenog od Joea Bidena, Trump je kritizirao prve tjedne mandata svog demokratskog nasljednika i sugerirao da bi se mogao ponovno kandidirati.

“Joe Biden je imao najkatastrofalniji prvi mjesec od bilo kojeg predsjednika u modernoj povijesti”, ustvrdio je Trump, nastojeći se pozicionirati kao vodeći kritičar novog predsjednika, uključujući imigraciju i sigurnost duž američke granice s Meksikom, kao i sporo ponovno otvaranje škola zatvorenih zbog pandemije.

“Upravo su izgubili Bijelu kuću”, ustvrdio je Trump nakon što je kritizirao Bidenove postupke.

“Ali tko zna, tko zna, možda ih čak odlučim i treći put pobijediti”, izjavio je bivši američki predsjednik u govoru koji je započeo s više od sat vremena zakašnjenja, a u kojem je između ostalog poručio i da želi spasiti kulturu i identitet Sjedinjenih Država.

Trumpove posljednje burne tjedne u Bijeloj kući obilježio je i smrtonosni napad njegovih pristaša 6. siječnja na američki Kapitol u pokušaju da Kongresu onemoguće potvrđivanje Bidenove izborne pobjede, za koju je Trump neosnovano tvrdio da je ukaljana širokom prevarom, podsjetio je Reuters.

U vrhu Republikanske stranke izbio je potom sukob, gdje je čelnik senatske republikanske manjine Mitch McConnell Trumpa smatrao moralno odgovornim za napad te priželjkivao da on postane prošlost za tu stranku, dok je primjerice s druge strane Trumpov saveznik iz Senata Lindsey Graham smatrao da budućnost stranke ovisi o energiji konzervativne baze koja podupire Trumpa.

“Ne pokrećemo nove stranke”

Trump je u govoru u Orlandu proglasio Republikansku stranku jedinstvenom i ujedinjenom te rekao da ne pokušava i ne planira pokretati neku treću stranku, što je ideja o kojoj je razgovarao sa savjetnicima u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Ne pokrećemo nove stranke. Imamo Republikansku stranku. Bit će jedinstvena i jača nego ikad prije. Ne osnivam novu stranku”, rekao je.

U govoru je ponovio svoje neutemeljene izjave o izbornoj prevari, ustvrdivši da Sjedinjene Države “imaju vrlo bolestan i korumpiran izborni proces koji se mora odmah popraviti”.

“Ovi izbori bili su namješteni”, ustvrdio je Trump, dodavši da Vrhovni sud i drugi sudovi nisu htjeli učiniti ništa po tom pitanju.

“Pobijedio si! Pobijedio si!”, bio je odgovor okupljenih pristaša Trumpu.

CPAC (Conservative Political Action Conference) najveći je američki skup konzervativaca. Njegovi sudionici pružili su snažnu potporu Trumpu, pri čemu ih se 55 posto u anketi izjasnilo da bi glasalo za njega u republikanskoj utrci za predsjedničku nominaciju 2024. godine. Na drugom mjestu našao se guverner Floride Ron DeSantis s 21 posto glasova.

U odvojenom anketnom pitanju o tome bi li se Trump trebao ponovno kandidirati, 68 posto odgovora bilo je potvrdno, dok je 32 posto anketiranih izrazilo protivljenje ili odgovorilo da nema mišljenje.

Autor: Hina