Prošvercovao Squid Game u Sjevernu Koreju pa osuđen na smrt

Svijet Vijesti

Sjevernokorejac koji je prokrijumčario kopije “Squid Game” u tu zemlju osuđen je na smrt, nakon što su studenti uhvaćeni kako gledaju zabranjenu južnokorejsku seriju.

Prema američkoj nezavisnoj novinskoj agenciji RFA, čovjek je prokrijumčario kopije popularne južnokorejske serije „Squid Game“ u Severnu Koreju na USB fleš diskovima i SD karticama. Kada su zvaničnici saznali da studenti gledaju seriju, odmah su preduzeli „neophodne“ korake.

„Učenik koji je kupio disk dobio je doživotnu kaznu, dok je šest drugih koji su gledali emisiju osuđeno na pet godina teškog rada, a nastavnici i školski administratori su otpušteni i suočavaju se sa progonima na posao u udaljenim rudnicima“, navodi RFA.

Sjeverna Koreja je u decembru 2020. godine donijela zakon pod nazivom „Uklanjanje reakcionarne misli i kulture“. Prema ovom zakonu, kulturni sadržaji kao što su filmovi, predstave, knjige i muzika koji dolaze iz drugih zemalja i šire se u Sjevernoj Koreji nisu dozvoljeni. Zakon je ključan u izbjegavanju distribucije sadržaja iz Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

„Sve je počelo prošle nedjelje kada je srednjoškolac tajno kupio USB fleš disk sa južnokorejskom dramom ‘Squid Game’ i gledao je sa jednim od svojih najboljih prijatelja“, rekao je izvor za sprovođenje zakona za RFA.

Kazna za srednjoškolce izazvala je veliku zabrinutost u široj javnosti.

„Stanovnici su obuzeti strahom, jer će sedmorica biti nemilosrdno ispitivana dok vlasti ne otkriju kako je drama prokrijumčarena sa granice koja je zatvorena zbog pandemije koronavirusa“, ​​rekao je izvor za RFA.

Autor: cdm.me