Predsjednik Tunisa nakon optužbi o državnom udaru: Neću se pretvoriti u diktatora

Svijet Vijesti

PREDSJEDNIK Tunisa Kais Saied obećao je da se neće pretvoriti u diktatora, odbacivši optužbe da je izveo državni udar nakon što su uhićena dva člana parlamenta uslijed njegove odluke da im ukine imunitet.

Tunis je potezom predsjednika Saieda doveden u političku krizu, nakon što je smijenio premijera i obustavio rad u parlamentu na 30 dana, a zbog čega su ga stranke optužile za državni udar.

Saied tek treba povući poteze, za koje kritičari kažu da će smiriti Tunižane, uključujući i imenovanje privremenog premijera te plan za okončanje hitnih mjera.

“Vrlo dobro poznajem ustavne tekstove, poštujem ih i učio sam ih, a nakon toliko vremena neću se pretvoriti u diktatora kako su neki rekli”, rekao je Saied.

“Kleveta vojske”

Zabrinutost oko ljudskih prava i sloboda u Tunisu je porasla nakon uhićenja parlamentaraca i utjecajnog blogera Yassina Ayarija te zbog najave istrage o navodnom nasilju ljudi koji su prosvjedovali protiv Saiedovih poteza.

Vojno pravosuđe kazalo je kako je Ayari zatvoren sudskom presudom donesenom prije tri godine zbog klevete vojske.

Maher Zid iz konzervativne muslimanske stranke Karama priveden je kasno u petak nakon što je 2018. godine osuđen na dvije godine zatvora zbog uvrede na društvenim mrežama i vrijeđanja tadašnjeg predsjednika.

U ponedjeljak je najveća stranka u parlamentu, umjerena Islamska Ennahda, održala sjednicu ispred parlamenta nakon što ju je opkolila vojska.

Stotine pristaša Ennahde i Saieda sukobile su se bacanjem kamenja i boca.

Nema novih tragova nemira

Pravosuđe je objavilo da je otvorilo istragu protiv četiri osobe povezane s Ennahdom zbog “pokušaja izvršenja nasilja” tijekom prosvjeda, uključujući i člana vijeća stranke te dva člana povezana s predsjednikom stranke.

Saiedov potez da preuzme izvršnu kontrolu, prema navodima, ima široku javnu podršku u Tunisu.

Unatoč političkoj krizi, u Tunisu nema novih tragova nemira otkako se u ponedjeljak dogodio prosvjed.

Autor: Hina