Policija rastjeruje ugostitelje u Banjoj Luci, oni skandiraju: “Lopovi, lopovi!”

BiH Vijesti

Policija rastjeruje okupljene ugostitelje u Banjoj Luci koji su izašli na ulice nezadovoljni  novim epidemiološkim mjerama. S obzirom na to da skup nije bio prijavljen, policija je okupljene legitimisala  i upozorila da se udalje.

Okupljeni skandiraju: “Lopovi, lopovi!”

Ranije su u obraćanju medijima rekli da nisu tu da prave probleme, već da nađu rješenje, te su poslali poruku medicinskim radnicima. 

– Nikakve podrške i stimulanse nismo dobili. Da li iko ramišlja o ljudima koji se ovdje nalaze? Ovi ljudi imaju djecu koja vole čokolade, kao i ona u javnom sektoru. Medicinare podsjećamo da ih je ovaj sektor uvijek pomagao, iz neimaštine smo im spremali obroke kako bi iskazali poštovanje tako da nije u redu da prozivaju jednu privrednu granu koja je na koljenima – poručili su.

Kazali su da su totalno slomljeni, prije epidemije koronavirusa u entitetu Republika Srpska je bilo 14.000 ugostitelja, sada ih je oko 10.000, a taj broj se iz dana u dan smanjuje.

Nezadovoljni građani su poručili da će se sutra opet okupiti na istom mjestu, u 12:00 sati i da će protestvovati sve dok im ne bude dozvoljeno da rade.

– Nadamo se da će nas sutra biti u većem broju. Njihovo je da nađu kako će riješiti problem. Nemamo od čega da živimo i plaćamo rate. Bolje da umremo od korone nego od gladi – poručuju okupljeni.

Nakon sat vremena protest je završen, a policija i prisutni su se razišli.

Vladan Šurlan, član Upravnog odbora Udruženja “Horeca”, istakao je da je došao da izrazi nezadovoljsto, te oda veliku priznanje zdravstvenim radnicima, navodeći da on ne trebaju odlučivati o tome kada je vrijeme za rad ugostitelja.

– Nikome ne želi da budemo rušilački faktor. Želimo zajednički da nađemo izlaz iz ove situacije. Apelujemo na predsjednicu Željku Cvijanović da se uključi u rješavanje problema. Nemamo ništa protiv zatvaranja, ali tražimo pomoć od države da prehranimo svoje porodice. Mene radnik pita šta da radi i kako da prehrani porodicu. Ja ne mogu, kao političari, da mu kažem ako bude-bude, ako ne bude – ne bude – rekao je Šurlan.

Autor: Avaz.ba