Pogledajte priznanje bravara koje ledi krv u žilama: “Da, ja sam taj koji je ubio 26 žena”

Svijet Vijesti

Radik Tagirov (38) sumnjiči se da je ubio čak 26 žena u periodu od 2011. do 2012.

Ruska je policija uhapsila muškarca kojeg sumnjiče da je u periodu od 2011. do 2012. opljačkao i ubio čak 26 starijih žena u gradovima širom centralne Rusije, javljaju BBC i Guardian.

Riječ je o Radiku Tagirovu, 38-godišnjem bravaru koji je ranije bio osuđen zbog krađe. Policija smatra kako je upravo on “manijak s Volge” kojeg povezuju s brojnim zločinima i ubistvima počinjenima u regijama koje se nalaze duž te poznate ruske rijeke.

Policija je jučer objavila kako je osumnjičenik na ispitivanju “tokom kojeg odgovara na informacije povezane s istragom”. Guardian javlja kako je Tagirov sve zločine – priznao, a na YouTubeu je objavljen i video njegovog priznanja.

– Šta biste uradili nakon što ste ušli u njihove stanove? – pita istražiteljica Tagirova.

– Zadavio bih ih – kaže na snimci.

– Zašto ste ih gušili?

– Jer je tiho i brzo. I bezbolno za njih, mislio sam. Manje bolno – odgovara.

– Zašto ste ubijali?

– Reagirao sam impulsivno. Bio sam gladan, živio sam na ulici tada – kaže.

Ruski Istražni ured (SK), tamošnja inačica FBI-ja, u izjavi medijima je istaknuo kako je Tagirovo hapšenje uslijedilo nakon forenzičke i biološke analize koja je pokazala kako je sve žene ubila ista osoba. Dodali su kako se “uzorak ponašanja napadača poklapa s onim osumnjičenoga”.

Tagirov, koji živi u ruskom gradu Kazanu, sva je ubistva počinio na identičan način. Na meti su mu bile starije žene koje žive same. U njihove bi stanove ulazio pretvarajući se da je električar, vodoinstalater ili neko iz održavanja zgrade, a potom bi ih zadavio. Nekada je žrtve ubijao golim rukama, a u nekim se slučajevima koristio električnim kablovima ili štrikovima s njihovih kućnih ogrtača i kuhinjskih pregača.

Većina žrtava bila je starija od 70, njihove je stanove ubica često pljačkao, no nekada je dragocjenosti ostavljao netaknutima. Koristio je rukavice te uvijek pažljivo očistio mjesto zločina kako bi posao istražiteljima bio što teži.

Val ubistava zabilježen je u nizu ruskih gradova 2011. i 2012. uključujući Kazan, Samaru, Toljati, Iževsk, Ufu i druge. Guardian navodi kako se ovaj serijski ubica pritajio nakon 2013. godine, no niz ubistava u regiji nastavio se 2017. pa je moguće da se tačan broj Tagirovih žrtava možda nikada neće utvrditi.

Policija je za njegovo hapšenje 2019. raspisala nagradu od tri miliona rubalja (65.000 KM).

Autor. Crna-hronika.info