Počeo protest građana u Sarajevu zbog nenabavke vakcina

BiH Vijesti

Više stotina građana okupilo se danas u centru Sarajeva na protestima pod nazivom “Borba za život” kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo kašnjenjem bh. vlasti u nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Protesti, koje je pod sloganom “Ostavke i vakcine”, simbolično na Dan grada Sarajeva organizovala neformalna grupa građana i aktivista, bit će održani na dvije lokacije – ispred Parlamenta BiH i ispred Vlade FBiH.

Okupljanje učesnika započelo je nešto poslije 11 sati na platou ispred zgrade Zemaljskog muzeja BiH, a protesti na prvoj lokaciji – ispred Parlamenta BiH, počinju u 12.05 sati. Simbolična je to poruka organizatora vlastima – već ste zakasnili s nabavkom vakcina.

Izdvojimo samo neke od brojnih transparenata koje nose prisutni građani: “Dosta igranja mojim životom”, “Ljekari progovorite ili šutite zauvijek”, “Svi na ulice, nek padnu ubice”, “Neka sjašu i Kurta i Murta”, “Samo idite odmah”, “Krivični nemar”.

Organizatori zahtijevaju neopozivu ostavku aktuelnog i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, te hitno uvođenje PCR testova za sve one koji ulaze u BiH.

“Zahtijevamo neopozivu ostavku Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, a za sve one koji će kao argument koristiti da bi time nastao haos i institucije bi bile bez rukovodstva, naš odgovor je da su institucije već bez rukovodstva i da mi živimo haos u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i da su pomenuti pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se sa pandemijom”, navodi se u obrazloženju prvog zahtjeva.

Novom sazivu Vlade FBiH dat je rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije COVID-19.

Prema ranije najavljenom rasporedu, nakon okupljanja ispred Parlamenta BiH od 12.05 do 12.35 sati, učesnici protesta automobilima i pješke (u grupama od po 20 osoba i uz poštivanje svih epidemioloških mjera) zaputit će se prema zgradi Vlade FBiH na Pofalićima, gdje će također biti upriličen protest od 13.00 do 13.30 sati.

Na ruti kretanja učesnika protesta u periodu od 11.30 do 14.00 sati planirana je obustava saobraćaja i izmjena odvijanja javnog gradskog prijevoza.

Autor: Vijesti.ba