Plenković u Mostaru: Bit ćemo odvjetnici BiH na evropskom putu

BiH Vijesti

Okončan je sastanak delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a Republike Hrvatske u centrali HDZ-a BiH, predvođenih predsjednicima Draganom Čovićem i Andrejom Plenkovićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je domaćinu zahvalio na gostoprimstvu, kazavši i kako očekuje snažan angažman i bolje povezivanje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i konkretne korake s ciljem postizanja “jednakopravnosti Hrvata u BiH”. Istakao je i da mu je ovo prva posjeta Bosni i Hercegovini nakon parlamentarnih izbora na kojim je HDZ osigurao tri zastupnika dijaspore, na čemu je zahvalio Čoviću, kazavši da će to dodatno osnažiti položaj HDZ-a, ali i Hrvata u BiH.

Rekao je i kako se nalazimo u zanimljivom razdoblju, kada se i u Bosni i Hercegovini bliže lokalni izbori.

“Današnji razgovor bio je na tragu intenzivne komunikacije koja dugo postoji između HDZ-a Hrvatske i HNS-a i HDZ-a BiH. Kada je riječ o temi ‘Bosna i Hercegovina na evropskom putu’, moram podsjetiti da smo u vidu videoforme organizovali sastanak ili samit na kojem je jedna od naših ključnih poruka bila pitanje Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti naroda u njoj, odnosno sve ono što usporava dinamiku evropskog puta BiH. Maksimalno ćemo nastaviti raditi na tome, bez obzira što sve usporava i COVID-19. Bit ćemo i dalje odvjetnici BiH u Evropi, a naročito hrvatskog naroda u njoj”, rekao je Plenković.

Nakon posjete domu HDZ-a BiH, Plenković se susreo i s biskupima Ratkom Perićem i Petrom Palićem u zgradi Ordinarijata, a prisustvovat će i svečanoj svetoj misi ustoličenja Petra Palića, novog mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije.

“Monsinjora Petra Palića izrazito dobro poznajem, jer je generalni tajnik Biskupske konferencije Republike Hrvatske. Ovim želim iskazati i veliko poštovanje prema dosadašnjem biskupu Ratku Periću. On je ovdje ostavio ogroman trag. Tranzicija koja se zbiva važna je za katolike u ovoj Biskupiji, a važno je i za koheziju i položaj Hrvata u Bosni Hercegovini”, izjavio je Plenković prilikom pojete Biskupiji.

Čović je na konferenciji za medije istakao da je Plenkovića informisao o predstojećim lokalnim izborima i načinu na koji HDZ BiH sa svojim partnerima želi osvojiti mandate za načelnike u gradonačelnike tamo gdje su Hrvati većina.

“Na poseban način sam ga informisao o Mostaru gdje ćemo konačno nakon 12 godina imati Gradsko vijeće i izabranog gradonačelnika. Također, informirao sam ga i o tome da ću za dva dana sjesti s gospodinom Izetbegovićem (Bakir Izetbegović), a vjerujem da ćemo brzo otvoriti razgovore za izmjenu Izbornog zakona. Drago mi je da Vlada Republike Hrvatske ima veliko razumijevanje za prilike u BIH, a posebno kada je u pitanju odnos dvije sestrinske strane”, rekao je Čović.

Autor: Fokus.ba