Plenković: Potrebna revizija postignuća Dejtonskog sporazuma

Svijet Vijesti

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u Bosni i Hercegovini.

Na 75. godišnjem zasjedanju GS UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Plenković je rekao da se region Balkana promijenio nabolje, ali da “neki problemi ostaju i zaslužuju punu pažnju”, prenosi Hina.

“Gledajući unazad, puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unaprijed, iskreno pomirenje je ključno za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i na činjenicama, zajedno s pronalaskom svih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve”, kazao je Plenković.

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe.

Plenković je pozvao i na reformu UN, rekavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

Ocijenio je da postojeće krize, poput pandemije korona virusa, ne smiju da dovedu do izolacionizma u međunarodnoj zajednici, nego da podstaknu spremnost na saradnju.

“Naša organizacija mora da sačuva svoje osnovne vrijednosti i načela na kojima je zasnovana, ali isto tako mora da odražava stvarnost i potrebe našeg vremena”, dodao je Plenković.

Autor: Hina