Peruanci na ulicama zbog novog predsjednika, policija tjera prosvjednike suzavcem

Svijet Vijesti

PREDSJEDNIK peruanskog parlamenta Manuel Merino preuzeo je dužnost predsjednika države, dan pošto je parlament opozvao bivšeg predsjednika Martina Vizcarru koji je doveo u pitanje “legitimnost” svog nasljednika.

“Prisežem pred Bogom, ovom zemljom i svim Peruancima da ću vjerno obnašati predsjedničku dužnost”, rekao je Merino, 59-godišnji diplomirani agronom (desni centar), gotovo nepoznat među Peruancima, treći predsjednik te zemlje u Andama od 2016.

Vizcarru je zamijenio predsjednik parlamenta, pošto je mjesto potpredsjednika bilo upražnjeno nakon ostavke Mercedes Araoz u odvojenoj političkoj krizi prije godinu dana, za koju se nije našla zamjena.

Na ulicama u staroj gradskoj jezgri Lime, blizu zgrade parlamenta, šestotinjak policajaca je suzavcem rastjeravalo skupine prosvjednika koji se protive postupku opoziva koji je u ponedjeljak odobrilo 105 od 130 zastupnika u parlamentu.

Tridesetak prosvjednika je uhićeno, a više osoba je ranjeno, izvijestili su policija i mjesna glasila.

Prosvjedi su organizirani i u drugim većim gradovima diljem zemlje.

Pozvao na nacionalno jedinstvo

Merino je u prvom obraćanju zastupnicima rekao da je njegova “glavna obveza (…) poštovati izborni proces koji je u tijeku”. “Nitko ne može mijenjati nadnevak izbora raspisanih za 11. travnja 2021.”, istaknuo je.

Usto je pozvao na nacionalno “jedinstvo” i obećao da će s dužnosti otići 28. srpnja 2021. kada istječe Vizacarrin mandat.

Dolazak na vlast Manuela Merina potiče zabrinutost gospodarskog i financijskog sektora zbog populističkih inicijativa parlamenta koje, ocjenjuju analitičari, narušavaju makrogospodarsku ravnotežu Perua.

Vizcarra, koji je u narodu uživao ugled perjanice borbe s korupcijom, preuzeo je dužnost 2018. nakon ostavke svog prethodnika Pedra Pabla Kuczynskog kojega je bio potpredsjednik.

Nije bio stranačka osoba i nije imao nikakvu potporu u parlamentu.

Autor: Hina